Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU kan göra mer för Syrien

Annons

I svåra kriser ställs EU-samarbetet på sin spets. EU-länderna har en solidarisk skyldighet att erbjuda en fristad från förföljelse, våld och övergrepp och ett ansvar att lindra lidandet på plats, skriver Hans Backman och Fredrik Malm.

Den 21 augusti i år nåddes världen av en fruktansvärd nyhet. Bilder av män, kvinnor och barn döda eller i svåra plågor chockade världen. Enligt amerikanska källor dödades över 1 000 människor i kemvapenattacken i Syrien den dagen. Av dem var 426 barn.

USA och Ryssland har nu enats om en resolution som slår fast att Syrien måste förstöra sitt lager av kemiska vapen. Det finns också förhoppningar om att resolutionen ska bana väg för en politisk lösning på kriget. Låt oss hoppas att det blir så. Men låt oss inte glömma att miljontals människor i Syrien och i regionen fortsätter lida i inbördeskriget. I det sammanhanget har EU en viktig roll att spela. Som Syriens största granne har EU har en moralisk plikt att ta sitt gemensamma ansvar.

Konflikten i Syrien har pågått i över två år och har hittills krävt långt över 100 000 liv. Kvinnor och barn har drabbats särskilt hårt. Enligt FN är närmare 7 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitär nödhjälp. Det är stor risk för att den svåra och utdragna konflikten leder till ökad instabilitet i regionen.

I juni i år presenterade EU-kommissionen ett förslag till strategi för hur man tycker att EU gemensamt ska agera kring Syrien. Den samlade EU-strategin bör, enligt kommissionen, syfta till fem saker: att stödja en politisk lösning som ger en hållbar lösning på krisen, förhindra destabilisering till följd av att konflikten sprids till grannländer, hantera den dramatiska humanitära situationen och hjälpa drabbade befolkningsgrupper samt åtgärda konsekvenserna av konflikten för och i EU.

Kommissionen lyfter riktiga och viktiga frågor. Mycket har gjorts, men mycket återstår. Kommissionen betonar framförallt vikten av ökat bistånd både till civilbefolkningen och civila organisationer samt uppmanar medlemsländerna att vara generösa med att bevilja viseringar till syrier som behöver en fristad i Europa.

Sverige är en av de största givarna av humanitärt bistånd till Syrien. Sverige har hittills i år bidragit med över en halv miljard kronor i bistånd. Det handlar både om katastrofbistånd och stöd för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi ser positivt på kommissionens utfästelser om att öka EU-biståndet, men ser det nödvändiga i att enskilda medlemsstater, i likhet med Sverige, gör detsamma.

Enligt FN finns det över fyra miljoner flyktingar i Syrien och två miljoner människor som tagit sin tillflykt till grannländerna. Mot bakgrund av detta har Migrationsverket beslutat att ge alla syrier som kommer till Sverige permanent uppehållstillstånd. Därmed blir Sverige först i EU med att ompröva situationen i Syrien och låta alla som fått tidsbegränsade tillstånd stanna och ta hit sina familjer. Det är ett välkommet och riktigt beslut. Men för att EU som helhet ska kunna göra skillnad krävs förstås att övriga EU-länder också tar sitt ansvar och erbjuder människor på flykt en fristad.

Men det kanske allra viktigast ändå är den politiska enigheten. Oenighet bland EU-länderna har försvagat EU:s roll i Syrienkrisen. EU måste tala med en röst för att bli en trovärdig spelare och för att kunna göra skillnad, såväl i Syrien som i regionen som helhet.

I svåra kriser ställs EU-samarbetet på sin spets. EU-länderna har en solidarisk skyldighet att erbjuda en fristad från förföljelse, våld och övergrepp och ett ansvar att lindra lidandet på plats. EU:s medlemsstater har också en viktig uppgift att enas politiskt för att bidra till fred och en mer demokratisk utveckling i Mellanöster. En gemensam strategi, som alla medlemsländer kan skriva under på, skulle vara en bra början.

Hans Backman, FP

riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson

Fredrik Malm, FP

riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons