Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-kandidat besökte Järbo

EU-parlamentarikern Jens Nilsson, S, träffade bland andra Linderödsgrisarna när han på torsdagseftermiddagen besökte Järbo.

Självklart bjöd han då på lite valfläsk.

– Vi vill ha mer pengar till landsbygdsprogrammet.

Det var nätverket Omställning Järbo som stod värd för besöket, där också riksdagsledamot Elin Lungren, S, och några kommunpolitiker medverkade.

På programmet stod bland annat träffar med lokala lantbrukare och det blev också ett besök hos Linderödsgrisarna, som är ett Omställning Järbo-projekt.

Omställning Järbos Elisabeth Blomgren berättade att man vid ett flertal tillfällen fått EU-stöd i form av Leader-pengar, och just Leader-stödet tycker Jens Nilsson är en viktig del i EU:s landsbygdspolitik.

– Det är ett underifrånperspektiv där de som är aktiva på landsbygden själva styr över hur pengarna ska användas. Det sättet att jobba vill jag ska användas också i andra EU-fonder, och där tycker jag att vi har kommit en bit på väg.

Jens Nilsson är uppvuxen i Gävle men är före detta kommunalråd i Östersund. Han har suttit i EU-parlamentet i två år. Nu kandiderar han för ytterligare fem år.

Han säger sig bland annat vilja fortsätta att förenkla för närproducerad mat.

Vad har din partigrupp (Progressiva förbundet av Socialdemokrater) för inställning i den frågan?

– Vi vill ha mer pengar till landsbygdsprogrammet i jordbrukspolitiken. När det gäller regionalpolitiken har vi sagt att vi måste trycka ut besluten så att de regionala utvecklingsstrategierna som man nu har i Gävleborg ska ligga till grund för hur EU:s strukturfonder används.