Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-migranter vädjar till kommunen: "Ge oss en plats över vintern"

Nu drar Gävle kommun åt tumskruvarna mot EU-migranterna. Polisen har fått i uppdrag att avhysa den grupp som bosatt sig i skogen utanför Sätra om de inte självmant flyttar under torsdagen.
– Vi lever som djur och gömmer oss två kilometer in i skogen, ändå får vi inte vara ifred, säger Milan Georgiev.

TV-klippet: Rumen Portarski och Alexander Ivanov berättar om den väntande avhysningen.

Det råder oro bland de tiotal EU-migranter som samlats vid brasan mitt i lägret när GD hälsar på. Dagen innan dök poliser upp i skogen bortom Sätra vattentorn och meddelade att de hade två dagar på sig att ta sitt pick och pack och flytta.

Problemet är att de inte vet vart.

– Vi har flyttat så många gånger redan, säger Rumen Portarski, 55 år, med uppgiven min.

Han bor i en av de skruttiga husvagnarna som står uppställda på grusplätten och är inte säker på att den klarar en till flytt. Bakrutan ramlade ut en dag och för att klara nattkylan har han försökt täppa igen hålet med plastsjok i olika lager.

– Vi sover två här inne, jag och min fästmö men hon är iväg och tigger just nu, säger han och visar.

Hemma i Bulgarien bor hans 17-åriga dotter med sin mamma. Han berättar att hon snart tar studenten från en industriskola med inriktning mot bygg och arkitektur.

– Helst vill hon plugga vidare till veterinär. När jag lyckas skrapa ihop mer pengar än jag själv behöver skickar jag dem till henne, säger han.

I en annan av husvagnarna bor småbarnsföräldrarna Hristina och Alexander Ivanov med dottern Nicol, 4 år. Tillsammans med Alexanders mamma turas de om att ta hand om flickan medan de vuxna försöker få in pengar till mat, främst genom att förlita sig på Gävlebornas välvilja att skänka en slant.

Hur är det att bo så här med ett barn?

– Hur ska jag säga... Det är misär, säger Hristina Ivanov.

Samtidigt är hemlandet ett ännu sämre alternativ. Arbetslösheten är högre där än i Sverige och det sociala skyddsnätet är inte lika starkt som här.

– Det finns i alla fall mat här. I Bulgarien kunde vi gå utan mat i tre-fyra dagar ibland, säger Alexander Ivanov.

De har försökt höra sig för om jobb både här och där men får alltid till svar att "det blir problem".

– Vad är egentligen problemet? Alla har ju kunskap om någonting. Det finns de som kan snickra eller måla till exempel, säger han.

I gruppen som bor i Sätraskogen finns det personer som jobbat inom allt från hemtjänst och städfirmor till skogs- och textilindustrin.

– Jag har 20 år i byggbranschen och har bland annat jobbat i Ryssland, men i Bulgarien finns inte några jobb, säger Milan Georgiev.

I dag, torsdag, klockan 16.00 rinner deras deadline för flytten ut. Nu vädjar de till Gävle kommuns styrande politiker om hjälp.

– Vi vill veta – kan vi få en plats att ställa oss över vintern? Vi är beredda att betala men har inte råd med avgifterna på vanliga campinplatser, säger Milan Georgiev.

Helene Åkerlind, L, är kommunalråd i Gävle. Hon står bakom det beslut som en oenig kommunstyrelse tog före sommaren om att kommunen inte ska erbjuda EU-migranter en särskild plats att ställa sina husvagnar och fordon på.

– Då måste platsen få samma standard som en vanlig campingplats med dusch, toalett och el. I så fall skulle de få betala för att bo där eftersom vi inte kan använda skattepengar till det. De är här som turister och ska behandlas som andra turister, säger Helene Åkerlind.

Läs mer: EU-migranter motas bort från Sätra: "Det finns inget annat alternativ"

Hon uppmanar EU-migranterna att flytta till en vanlig campingplats, hyra en fastighet, ta in på vandrarhem eller bo ihop med sina landsmän som också befinner sig i Sverige.

– På Moheds camping utanför Söderhamn bor redan flera. När man vintercampar får man lägre dygnspris, säger Helene Åkerlind.

I maj ifjol när Helene Åkerlind var oppositionsråd skrev hon ett debattinlägg om EU-migranternas situation. Hon menade då att kommunen inte kan ignorera problemen och föreslog som en kortsiktig lösning att området som används vid festivalen Getaway Rock skulle ställas i ordning som en camping med latriner och soptunnor.

Nu när hon sitter vid makten är det alternativet inte längre aktuellt.

– Nej, nu har vi antagit riktlinjer som säger att det inte finns någon kortsiktig lösning. Precis som alla andra turister ska de bo lagligt i Gävle.

Så du har ändrat åsikt?

– Nej, det har jag inte gjort. Men nu har kommunstyrelsen riktlinjer.

Som du har varit med att ta fram.

– Ja.

Så vad är skillnaden mellan situationen då och situationen i Sätraskogen nu?

– Då föreslog jag en kortsiktig lösning eftersom det handlingsförlamade rödgröna styret saknade riktlinjer. Nu har vi riktlinjer.

Nu har kommunen alltså skärpt tonen mot EU-migranterna. När kommer de att avhysas handgripligen?

– Min önskan är att de flyttar på sig frivilligt under de dagar som följer. De har fått 48 timmar på sig från och med att de blivit tillsagda.

Så de som blev tillsagda i tisdags flyttas handgripligen på torsdag?

– Ja.

Läs mer: Nu slipper Susanna tigga utanför Ica – hjälper andra EU-migranter att få ett drägligare liv

Läs mer: Nej till skolgång och boendeplats för EU-migranter i Gävle