Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-migranterna tvingas flytta från Philipsontomten

Nu måste EU-migranterna som haft sitt hem på Philipsontomten bort. Tomten ska saneras och hägnas in.
– Det är naturligtvis en tragedi samhällsmässigt. Man flyttar bara problemet någon annanstans, säger Anders Wallner, vice vd för HSB Södra Norrland.

HSB äger tomten på Södra Skeppsbron, Philipsontomten i folkmun, sedan början av mars då den såldes av CA Fastigheter. Tomten har varit ett ställe att bo för EU-migranter under flera års tid. Nyligen berättade GD att boplatsen växer. 2017 ska HSB börja bygga bostäder på tomten. Ett 40-tal människor, däribland barn, måste nu hitta någonstans att bo.

Lasse Wennman, som driver biståndsverksamheten Matakuten, försöker hjälpa så gott han kan. Han har varit på tomten regelbundet med soppa och bröd.

– Vart de ska ta vägen nu vet de väl inte själva. De kommer att försöka hitta en plats där de kan få stå kvar med sina bilar. De kommer väl bara att parkera efter nån gata, skulle jag tro.

Han har anlitat en tolk som ska förmedla beskedet att de nu måste bort.

Anders Wallner säger att HSB fått en hel del reaktioner från allmänheten om situationen på tomten.

– Precis som jag tycker många att det är väldigt beklämmande. Några är rädda och en del arga. Det är en kombination. Det är ingen slutlig lösning att de måste flytta.

På onsdag är det tänkt att tomten ska vara sanerad och inhägnad.

– Ja, före påsk måste det ske. Problemet har varit att det inte har gått att prata med dem eftersom de inte förstår engelska. Men nu har vi med hjälp av Lasse Wennman anlitat en tolk och vi hoppas kunna ta det här lugnt och sakligt med dem och förklara varför vi måste göra så här, säger Anders Wallner.

Han säger att avhysningen, i värsta fall och i sista hand, kan bli ett ärende för polisen.

– Att koppla in myndigheter är absolut sista utvägen. Det är ju Kronofogdemyndigheten som driver ärendet, men de begär vid en avhysning handräckning av polisen. Men det är inte helt enkelt det heller eftersom alla kanske inte har personuppgifter. Men vart de ska ta vägen det vet jag inte, tyvärr. Jag har inte den blekaste aning.