Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-migranterna tvingas flytta - nu är de tillbaka på Alderholmen

Den grupp med EU-migranter som bosatt sig i skogen utanför Sätra blev på torsdagsförmiddagen avhysta från sitt läger. En skara bilar med husvagnar rörde sig då in mot centrum och Alderholmen, där de tidigare haft läger som de blivit avhysta ifrån.

Tv-klippet: "Jag vet inte vart vi ska ta vägen"

Under torsdagsmorgonen avhystes alltså de boende i det EU-migrantläger i Sätra som GD berättat om i flera artiklar.

– Det har gått lugnt till väga. Hittills har fyra ekipage lämnat, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Kommunen förklarade för flera veckor sedan för EU-migranterna att de inte fick bo kvar, men trots det har flytten dröjt. Därför åkte polis ut i tisdags morse och meddelade att de hade två dygn på sig att lämna platsen.

– Eftersom markägaren meddelat att de inte får vara där gör de sig skyldiga till egenmäktigt förfarande och självtäkt om de bor kvar, säger Mikael Hedström.

En handfull poliser övervakade avhysningen i sällskap med väktare, personal från socialtjänsten i Gävle samt en tolk. De husvagnar som lämnade lägret under polisinsatsen styrde tillbaka till den tidigare uppställningsplatsen på Alderholmen. Ett område samma EU-migranter avhysts ifrån tidigare.

Där kommer de inte att få stanna.

– Då är det samma sak där, återigen. Att det är 24 timmar som gäller. Gävle kommun kommer inte att erbjuda någon anvisad plats. Vi kan inte med skattemedel finansiera en campingplats för andra EU-medborgare, säger Helene Åkerlind, kommunalråd för Liberalerna.

– De är i Sverige som turister. Det finns campingplatser, säger hon.

Hör kommunalrådet Helene Åkerlind, L om varför EU-migranterna inte får stanna

IGÅR: EU-migranter vädjar till kommunen: "Ge oss en plats över vintern"

Läs mer: EU-migranter motas bort från Sätra: "Det finns inget annat alternativ"