Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-mötet i Sverige kan rädda kvinnors liv

Annons

, V, ledamot av EU-parlamentet, tycker att regeringen missat kvinnofrågorna i sitt förslag till program för EU-ordförandeskapet.

Den 6-7 juli är svenska regeringen värd för ett möte med EU:s hälsoministrar i Jönköping. Mötet är informellt, men ändå viktigt. Det tar inga beslut om lagstiftning, men kommer att betyda mycket för vilken riktning hälsopolitiken ska ta. Därför är det synd att Reinfeldts regering bortser från kvinnors sexuella hälsa i sitt EU-ordförandeskap.

Fortfarande dör 20 000 kvinnor och barn varje dag på grund av dålig mödravård. Samtidigt vet vi att en sådan enkel sak som tillgång till preventivmedel kan minska mödradödligheten radikalt.

Enligt Världsbanken kan antalet kvinnor som dör i samband graviditet och förlossning minska med 74 procent genom utbyggd mödravård och tillgång till akut förlossningsvård. Det handlar också om att kvinnors ställning måste stärkas politiskt, socialt och ekonomiskt.

Precis som i Sverige före dagens abortlag är illegala aborter den enda utvägen för många kvinnor i andra länder. Rika kvinnor över hela jorden har visserligen alltid möjlighet att göra säkra aborter. Men misslyckade aborter är den tredje vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i fertil ålder. 20 miljoner osäkra aborter utförs varje år runt om i världen. 200 kvinnor dör varje dag i sviterna av en osäker abort enligt WHO.

Det handlar inte bara om tredje världen. Aborträtten är fortfarande mycket begränsad i en rad EU-länder. I Irland är abort helt förbjudet om graviditeten inte innebär fara för kvinnans liv. I Polen tillåts abort om kvinnan blivit våldtagen eller om fostret är skadat.

Men även när abort på pappret är lagligt finns ofta allvarliga brister som gör att kvinnor i praktiken har mycket svårt att få den vård de har rätt till. Det rör sig om för korta tidsperioder inom vilka abort är lagligt, orimligt långa väntetider för att få genomgå sin abort, obligatoriskt ”samtalsstöd”, möjligheten för läkare att vägra genomföra aborter med konsekvensen att många sjukhus, även offentliga, saknar personal för att genomföra aborter.

Det kan låta konstigt för många svenskar, men Vatikanen och den katolska kyrkan har stort inflytande i både EU och resten av världen. De använder sin makt till att motarbeta kvinnors rätt till sina egna kroppar genom att förbjuda aborter och preventivmedel. De och andra konservativa krafter kränker i det tysta kvinnors rättigheter till god reproduktiv hälso- och sjukvård. I EU:s maktcenta driver de ett intensivt och uthålligt lobbyarbete.

Dessa frågor måste upp på dagordningen. Därför att om vi inte bjuder motstånd lämnar vi fältet fritt för de krafter som vill ta ifrån kvinnorna rätten till sin egen kropp och sina egna liv.

Den svenska regeringen har i egenskap av ordförandeskapet en nyckelroll i utformandet av dagordningen i EU. Men regeringen har tyvärr helt missat att ta upp dessa frågor i sitt förslag till 18-månaders program för ordförandeskapet. Att ta en sådan diskussion i en Europeisk kontext kräver mod och övertygelse, något som den sittande regeringen kanske saknar?

Jag efterlyser en tvärpolitisk koalition som tillsammans med NGO:s och feministiska nätverk kan agera gemensamt under ordförandeskapet. Låt oss göra gemensam sak. Kvinnors rättigheter måste en gång för alla räknas som mänskliga rättigheter.

Ledamot (v) EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel