Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU på ditt frukostbord

Annons

Hallå där, ja, just du - våga inte bläddra förbi mig utan att läsa. Och du, jag hörde din suck när du såg EU i rubriken och tänkte gubbar i Bryssel på toppmöte och ett val med politiker du inte hört talas om. Men EU är faktiskt här - på ditt frukostbord tillsammans med Gefle Dagblad.

Du ställer ned ditt halvätna ägg från Forsbacka bredvid filen från Gefleortens Mejeriförening och ser lite förvånad ut.

- Vad, vadå, hur menar du på mitt frukostbord, du kikar lite misstänksamt bakom kaffekannan för att se om Barroso eller van Rompuy eller nån annan gubbe gömt sig där.

- Ja, ägget du äter nu till exempel, genom EU så finns det bestämmelser som gör att du kan spåra ägget till anläggningen i Forsbacka, för att inte tala om burstorlekar och hur kontroller ska ske av fjäderfäanläggningarna.

- Men kaffet, det är från Colombia, det har inte EU-beslutat om!

- Jo faktiskt, i fjol slöt EU ett frihandelsavtal med just Colombia och Peru. Hur stor importtullen är på kaffe från olika länder regleras genom EU:s importtullar och handelsavtal. Och ditt kranvatten från Gävle Vatten - ja de har att förhålla sin produktion till EU:s vattendirektiv.

Det där med kranvatten blev lite för mycket och du tänker efter ett tag innan du lyfter fram GD.

- Det här är min lokala morgontidning, och den har EU inget att göra med!

- Nja, EU har ju nog rätt mycket att göra med den. När det gäller tidningsbranschen som helhet så hade EU-kommissionen i rollen som EU:s konkurrensmyndighet synpunkter på att det svenska presstödet snedvred konkurrensen så den fick vi skruva lite på innan det godkändes. Alla som jobbar med tidningen omfattas av EU:s arbetstidsdirektiv, tjänstedirektivet gör att tidningen kan köpa eller sälja olika typer av tjänster från andra EU-länder. När tidningsbudet kör bilen påverkar EU med regler för utsläpp av nytillverkade bilar för att inte tala om att luftdirektivet påverkar gränsvärdena för olika partikelhalter på Västra vägen och Fältskärsleden.

Du är frestande nära att i panik kvickt bläddra vidare till Sporten men vädjandet i min röst får dig att stanna kvar...

- Men du tänk bort att det är EU-politik, stryk ordet EU som får dig att vilja bläddra förbi mig, och strunta nu i att det är en annan beslutsprocess än vad du är van med. Tänk istället att det är vanliga frågor som djur- och konsumentskydd, handelspolitik, miljöpolitik osv. Europaparlamentsvalet handlar om vilka politiker som ska företräda dig i dessa beslut, som påverkar dig - ända ned på ditt frukostbord.

När du bläddrar vidare är det med insikten att om du vill vara med och påverka frågorna som berör dig i vardagen så ska du rösta 25:e maj i valet till Europaparlamentet.