Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-pengar mot varsel

Drygt 200 miljoner kronor i EU-stöd ska fördelas mellan Gävleborg, Dalarna och Värmland till olika projekt i år. Nu har det bestämts vilka som får ta del av pengarna. Mest går till kampen mot arbetslösheten.

Regionerna Gävleborg, Dalarna och Värmland får ett EU stöd på totalt 2 miljarder kronor att användas till olika projekt.

Stödet är uppdelat i en social fond och en regional fond och delas ut under en period på sex år.

I år ska drygt 200 miljoner fördelas.

En stor del av pengarna, 35 miljoner, används för att klara de många varslen. Hundratals företag får del av pengarna för att se till att de uppsagda kan skaffa sig nya jobb, främst genom utbildning.

Det var just kampen mot arbetslösheten som gynnades när organisationen Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige fördelade pengarna mellan olika projekt.

Arbetsförmedlingen i Gävle fick till exempel 17 miljoner kronor till stöd för unga människor som på grund av inlärningssvårigheter eller psykiska besvär har svårt att få jobb.

– Men pengarna är bara är en del av den totala kostnaden. Även statliga, kommunala och privata finansiärer måste till för att ro projekten iland, säger Alexandra Oksman, huvudsekreterare för Strukturfondspartnerskapet som tillsammans med ESF-rådet och tillväxtverket beslutar hur stödet ska fördelas.

Regionfonden är den andra delen av stödet. Här är det svårare att utröna vilka summor som hamnar i Gävleborg eftersom vissa projekt rör flera län.

Klart är i varje fall att Högskolan i Gävle får nästan fem miljoner till forskning inom telekommunikation.

Gävle kommun får stöd för sammanlagt åtta projekt. Bland annat ges fyra miljoner till Öppna dörrar, ett arbete med att förändra attityderna gentemot invandrare och öka kunskapen om deras betydelse för kommunen.