Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-valet kunde ha varit regisserat av en diktator!

I Sverige finns cirka sju miljoner röstberättigade. Av dessa har 43.8 procent röstat. Det gör 3 066 000 (tre miljoner sextiosextusen). Sålunda klart under 50 procent. I hela EU röstade 375 miljoner eller 43.1 procent. Sålunda även här under 50 procent. I Sverige har de EU-positiva partierna av dessa 43.8 procent fått 78 procent. Det gör cirka två miljoner 391 000 röster. Vilket utgör cirka 34 procent av hela valmanskåren! Men sannolikt är antalet EU-kritiska röster större än vid förra valet (trots att de EU-positiva hävdar motsatsen) om man dit räknar V, PP, FI, Junilistan, SD, i viss mån MP samt vissa smärre partier.

Ett sådant resultat skulle om det skett i Afrika, Asien, Sydamerika eller republikerna i öst obönhörligen ansetts som helt oförsvarbart av EU:s statschefer. Räknar man på hela EU så är summan ännu lägre, cirka 30 procent.

Denna tredjedel av den totala valmanskåren har såväl i Sverige som EU utsett ett parlament som ska styra i fem år. Redan i dag grundas 70 procent av vår lagstiftning på beslut som fattats i EU. Det lär inte bli färre i framtiden utan snarare fler. Har Sverige behov av en egen riksdag där denna endast beslutar i kanske 15 procent av lagstiftningsfrågorna och andra viktiga frågor?

Med en sådan utveckling måste varje demokratisk medborgare ställa frågan vart vår grundlags portalparagraf; ”All offentlig makt utgår från folket” tog vägen?

Ett annat för Europa mycket nedslående resultat är att de auktoritära och borgerliga partierna liksom de invandrar- och arbetarfientliga har stärkt sitt grepp i parlamentet och är nu i ännu större övervikt.

En fråga som borde ställas till socialdemokratin är denna: Hur ska ni nu åstadkomma ändringar i Utstationeringsdirektivet, hur ska ni återta rättigheterna för arbetare och löntagare? Ni röstade ju ja till Lissabonfördraget med löften om att återställa de arbetsrättsliga reglerna (den svenska modellen) på svensk arbetsmarknad. Hur länge till kan ni svika arbetarrörelsens grundläggande ideal? Inte kommer arbetarnas rättigheter att öka utan snarare tvärt om, med en förstärkt borgerlig majoritet i parlamentet.

Kan EU-parlamentet anses ha någon som helst legitimitet när 60 procent av valmanskåren inte röstade. Kan vi i Sverige ge legitimitet åt EU-parlamentariker som röstats fram med en röstandel av cirka 30 procent av hela valmanskåren. När till exempel FP yvs över sina 13.6 procent bör man som demokrat ha klart för sig att detta utgör endast cirka fem procent av hela valmanskåren?

Det som står ännu klarare i dag är att EU inte är en demokrati och kommer inte att bli det. I stället kommer vi mer och mer att närma oss ett elitistiskt system där arbetare och löntagare kommer att få bära bördorna i ännu högre grad än tidigare. Och i stället för att höja ribban vad gäller demokrati, moral, etik, humanism, arbetsrätt etcetera till de mest utvecklade och progressivaste staternas nivå kommer man att sänka den. Som i alla sammanhang där en ”elit” har tagit makten kommer folket att vara förlorarna.

Kunde manipulationen av medborgarna vara mera sofistikerad i en diktatur?

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare