Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Euroentusiasterna har fel

Tyvärr har du, liksom övriga euroentusiaster fel. Även om det finns nackdelar med kronans för närvarande låga värde uppväger fördelarna många gånger om nackdelarna. Fler och fler framstående internationella ekonomer sällar sig till dem som anser att den bibehållna kronan räddar Sverige. Men även euro-positiva sådana har ändrat ståndpunkt.

Samtidigt gör du det enkelt för dig genom att bara tala om kronan/euron.

Så gott som alla framstående politiska ledare inom EU har nu insett att de så kallade konvergenskraven eller stabilitetspakten som de också kallas har brakat samman totalt. Det finns ytterligt få av dessa i dag som inte inser att konvergenskraven bara förvärrar den ekonomiska krisen. Som du kanske vet innebär dessa bland annat en gemensam ränta! Reglering av budgetunderskott med mera.

Fler och fler inser nu att en möjlig utväg ur krisen är ökade statliga investeringar. Detta lägger emellertid stabilitetspakten hinder i vägen för. Pakten gör det med andra ord omöjligt för respektive stat att agera efter vad situationen kräver just för den staten.

Du har väl hört liknelsen om ifall alla villaägare i Sverige skulle ha en gemensam termostat placerad i Örebrotrakten? Det är just vad en gemensam ränta innebär för EU-staterna.

I dag kan vi läsa att Stora Enso flyttar produktion från Finland till Sverige därför att det är en fördel med hänsyn till kronans värde. Nokia kan inte sälja eftersom euron är så högt värderad. Går du ut i unionen ser du samma sak. Vissa påstår att vi borde vara lojala och sabotera vår egen ekonomi för Unionens skull. Men varje nation har själv valt varför skulle då Sverige offra sig.

Hela EU är ett hastverk eller ett ”elitens” teoretiska fuskverk som nu håller på att rasa därför att man inte tagit hänsyn till vad medborgarna tycker. Innan året är slut kan EU vara en saga blott eller åtminstone något som måste förändras från grunden. En av de viktigaste åtgärderna blir då att låta medlemsstaterna själva bestämma hur man vill ha det i flertalet frågor. Undantagna kanske miljö, kriminalitet.

Så med din propå till politikerna gör du bara krisen för Sverige värre.

Tack vare svenska folkets insikt klarar Sverige sig bättre ur krisen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare