Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europas bästa rallyjunior kommer från Torsåker

Europas bästa rallyjunior – det kan 21-årige Emil Bergkvist från Torsåker numera titulera sig på visitkortet.
En andraplats i helgens Rally Estonia banade väg till medalj av ädlaste valör!

Annons

Auto 24 Rally Estonia utgick från Tartu i sydöstra delen av Estland. Tävlingen omfattade 16 specialsträckor med grus som underlag.

En kort publiksträcka inledde i fredags kväll, där Emil Bergkvist – med co-driver Joakim Sjöberg – slutade åtta i sin Opel Adam R2. Fram till ettan, hemmaföraren Mike-Ove Niinemae, skilde 2,9 sekunder.

På lördagen startade sedan rallyt ”på riktigt”. Dessvärre kom Bergkvist/Sjöberg för sent till den första tidkontrollen och straffades för detta med tio sekunders tillägg. I det skedet halkade man ner till en sistaplats…

Ledningen övertogs per omgående av Ralf Sirmacis från Litauen, som vid etappuppehållet efter tio sträckor på kvällen toppade med 25 sekunder före Bergkvist/Sjöberg. De sistnämnda hade snabbt hämtat in tappad mark och på sträckan innan passerat tidigare nämnde Niinemae med åtta tiondelar.

Söndagen avslutade Rally Estonia med ytterligare åtta sträckor. Sirmacis drog ifrån i täten och vann till slut med en dryg halvminut.

Niinemae tog tillbaka andraplatsen på dagens första sträcka och utkämpade därefter en hård kamp med Emil Bergkvist. På avslutande SS 16 tog sig gästriken förbi och säkrade andra plats med 2,4 sekunder. Niinemae slutade därmed trea och följdes närmast av norrmannen Steve Rökland samt Mattias Ledin från Kopparberg.

I den totala EM-tabellen toppar numera Emil på 128 poäng, mot andraplacerade Sirmaicis 87. Ett ointagligt försprång och guldet är därmed vikt åt Torsåker trots att en deltävling – i Tjecken den sista helgen i augusti – återstår att köra.

– Vårt högsta mål var att åka från Estland som segrare i mästerskapet. Det lyckades, summerar en mycket nöjd Emil Bergkvist.

Som kom tillbaka med besked efter den olycksaliga inledningen med tidstillägg.

– Något som jag får ta på mig, menar Joakim Sjöberg.

– Men det här är sådant som händer. Inte värre än om jag skulle bromsa för sent i ett vägbyte och tvingas backa, kontrar Emil.

Som också menar att det inträffade inte störde körningen i övrigt.

– Nej, det gjorde det inte. Istället ändrade vi strategin, från att försöka vinna rallyt till att säkra guldet. Det hade varit för riskabelt att utmana Ralf Sirmacis när han nu körde så pass fort som han gjorde, fortsätter Emil.

Självklart är EM-guldet en milstolpe i Emil Bergkvists rallykarriär.

– Jag riktar ett stort tack till det proffsiga tyska Opelteamet samt till alla andra som stöttat oss under året. Utan all hjälp hade vi inte stått där vi gör idag, avslutar han.

Kurt Eliasson