Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europeer super mest

Kristdemokraterna, om en uppluckrad akoholpolitik.

Av alla världsdelar är Europa den som har högst alkoholkonsumtion. En minskad alkoholkonsumtion i Europa skulle förbättra folkhälsan och minska det sociala lidandet i familjer, minska kriminaliteten, trafikolyckorna och våldet.

Ingen vill att barn ska växa upp med missbrukande föräldrar, ingen vill att släktens tonåringar ska hamna i missbruk och ingen vill själv bli påkörd av en rattfyllerist eller nedslagen på stan. Ändå sker så. I Sverige har vi lyckats begränsa alkoholens negativa konsekvenser genom en restriktiv alkoholpolitik och förebyggande arbete.

Trots Sveriges tradition av restriktiv alkoholpolitik har alkoholkonsumtionen ökat med 30 procent de senaste tio åren. Hur kommer det sig?

För tio år sedan handlade alkoholpolitik i Europa bara om jordbrukssubventioner. Folkhälsa och alkoholskador var ingen europeisk fråga. Genom det synsättet har olika EU-beslut haft en negativ inverkan på länders nationella alkoholpolitik. Marknaden har för EU vägt tyngre än folkhälsan.

I Sverige ledde kravet på en fri inre marknad och fri rörlighet till att marknadsdomstolen tog bort totalförbundet av alkoholreklam, att den dåvarande regeringen sänkte skatten på starköl och accepterade en upptrappning till EU:s orimligt höga införselkvoter. Denna uppluckring av alkoholpolitiken har definitivt bidragit till den 30-procentiga konsumtionsökningen.

Nu, tio år senare, har emellertid något hänt. Såväl EU som medlemsländerna har tagit några steg åt rätt håll på alkoholområdet. År 2006 antog EU sin första alkoholstrategi som handlar om alkoholskador och folkhälsan och EU:s medlemsländer har på senare år blivit mer restriktiva. Flera länder har infört åldersgränser, sänkt promillegränserna, infört reklamregler och höjt alkoholskatter – alltså gått i motsatt riktning mot Sverige.

Detta är en positiv utveckling för Europa och för oss som menar att en restriktiv alkoholpolitik är rätt metod för att minska antalet barn som växer upp med missbrukande föräldrar, mängden ungdomsfylleri, rattfylleri och våld.

Vi kristdemokrater har bestämt oss för att fortsätta prioritera alkoholpolitiken. Vi tänker vara en röst för missbrukare, glömda barn och nedbrutna anhöriga. Vi tänker understödja de små steg i rätt riktning som EU och medlemsländerna tagit på alkoholområdet. Vi tänker arbeta för att sänka införselkvoterna, höja minimiskatter och avveckla jordbrukssubventionerna på vinodling.

Ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart EU är vårt mål. För att nå målet behövs en restriktiv alkoholpolitik såväl i Sverige som i Europa.

kandidat i EU-valet

partisekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel