Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva kan tända stjärnorna

Det var länge sedan hon var här, Eva Dahlgren. Det var fem år sen senast men när hon väl kommer är hon efterlängtad av en förväntansfull publik.

Här i Gävle fyller hon konserthuset med en publik som älskar henne och som ger henne ett varmt välkomnande.

Och hon är en generös artist som inte lämnar scenen förrän efter närmare två timmar utan paus. Och det hon bjuder på är allt från finstämda ballader till rejält ös med total instrumental uppbackning.

Vi kanske har återupptäckt varandra, säger hon i sitt mellansnack och refererar nog till hösten 2011 när hon var med i tv-succén Så mycket bättre och där hon åter blev ytterst närvarande i musik-Sverige.

Inför publiken här anknyter hon till Gävle och berättar att här bodde hennes gamla älskade svärmor. En kvinna med stor aptit på all slags musik. Till henne, som numera bor i himlen, brukar hon vinka.

Jag vet få artister som kan skapa en så intim stämning, så förtroendefull, med sitt mellansnack. Där hon med subtil humor delar med sig av kloka tänkvärdheter från sitt eget liv, från barndomen till nutid och där hon kan konstatera att vi som förväntades befinna oss i små garderober numera har det ganska bra. Det blir allt bättre.

Men för att återvända till musiken. Eva var här uppbackad av fem musiker, varav en kvinna på trumpet och sång.

Härliga musiker som Eva har en förtroendefull relation till.

Hon framförde en lång rad sånger, nyskrivna och äldre och det är bara att konstatera att Eva är en oerhört skicklig kompositör, musiker och sångare som skrivit klassiker som vi ständigt kommer att ha med oss.

Hon är en artist som kan tända stjärnorna men hennes målsättning med den här kvällen var nog inte att få publiken i extas utan snarare att bjuda på en varm och mysig samvaro.

Eva är fortfarande en blekt blondin, men kanske numera även med en nyans av grått.

Hon har en rik bredd i sitt musicerande.

Och vad är det egentligen för yrke hon har, frågor hon sig och konstaterar att hon är en glädjeflicka med kärleken som arbetslokal.

Det kände vi.

Men några invändningar har jag. Bakom gruppen var det en stor duk med bakgrundsbilder och filmer. Jag tycker att de distraherade mer än de tillförde och blev ibland till och med som ett visuellt brus.

Eva har en fantastisk röst och det är den som når ända in i vår själ. Här tyckte jag att hennes röst alltför ofta dränktes av kompet.

Det blev helt enkelt obalans och jag skulle ha önskat fler inslag där vi fick uppleva hennes sång mer naket och med sparsmakat komp, som i det allra sista extranumret, den ni vet om Ängeln i rummet.

Hon kallar föreställningen Live 23 sånger.

Var det någon som höll koll på antalet?

Inte jag i alla fall. Jag bara njöt.

Kerstin Monk