Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva-Lena gör gamla möbler levande igen

Eva-Lena ger gamla möbler nytt liv. Hon målar för hand med en ekologisk färg som låter träet andas och som ger en levande yta len som silke.

När Eva-Lena drar penseln över pottskåpets yta är det med njutning.

– Mmm vad skön den är att måla med, säger hon och låter som en reklamfilm för choklad.

Men här handlar det om hantverket möbelmåleri. Med äggoljetempera som är en gammal, beprövad färgblandning från naturen som låter både trä och människor andas.

– Titta hur lätt penseln flyter fram! fortsätter hon med samma inlevelse.

– Så långt ifrån seg plastfärg man kan komma.

Det är aningen svårt att tänka sig att Eva-Lena Lindén har jobbat med data i hela sitt liv. I 18 år var hon IT-konsult och lösningsarkitekt på IBS. Men hon har alltid haft lusten till det kreativa, samlat på gamla möbler, gått på hantverkskurser, renoverat och målat på sidan om.

I mars förra året tog hon steget och öppnade eget som möbelmålare. Den charmiga verkstaden ligger mitt emot Joe Hillgården i Gamla Gefle och där har det varit både bageri, konstgalleri och en konstnärsateljé. När Eva-Lena träffade Lasse för drygt 20 år sedan hade hans mamma, konstnären Ulla-Märta Lindén sin ateljé i samma lokal. Eva-Lena minns när hon klev in första gången, hon kände direkt att ett sådant här ställe skulle hon också vilja ha någon gång. Och nu är det hon som håller i penslarna fast hon målar på möbler istället för på dukar.

Eva-Lena köper upp gamla möbler och ger dem nytt liv, både i lantlig stil med milda färger, i trendigt vitt med dekorer eller så kallad chabby chic med patina.

Hon målar alltid för hand och bara med äggoljetempera, en färgtyp som man blandar av linolja, jord- och mineralpigment, ägg och vatten. Färgen låter träet andas och ger en levande yta len som silke. Den är ekologisk och funkar att måla på allt, både möbler och hus.

– Den är helt giftfri och till och med ätbar, säger hon. En perfekt färg om man vill måla med barn. Visst är det fantastiskt?

Eva-Lena har hållit på länge och vet vad hon pratar om. Nu vill hon att fler ska upptäcka njutningen av att skapa och inreda med naturvänliga material. Hennes koncept är att återvinna gamla möbler, ge dem en ansiktslyftning och sälja vidare. Men hon målar också på beställning. Många vill ha hjälp med att måla om sina gamla möbler och till den som är osäker tar hon gärna fram förslag.

Just nu är det inne med vita möbler men hon bryter alltid det vita en aning för att få en behaglig mjukhet. Äggoljetemperan passar utmärkt på trendiga möbler eftersom den ger en modern känsla med sin tunna och sidenmatta yta.

Att måla möbler som ett proffs kräver sina kunskaper och innebär flera moment. Eva-Lena gör allt för hand och börjar alltid med att slipa. Sen grundmålar hon med en grundfärg och när den har torkat målar hon den rätta kulören i tre lager. Sist polerar hon ytan och den får en äggskalsliknande känsla.

Även om hon alltid har tyckt om gamla saker var det när hon träffade Lasse som intresset tog fart. Hans föräldrar bodde i Gamla Gefle och hade mycket fina saker i hemmet. Dessutom hade de ett sommarställe på en fäbovall i Hälsingland och där fanns det gott om häftiga gårdar. Eva-Lena gick storögt omkring och började snart intressera sig för gammaldags måleritekniker. Hon gick på olika kurser, blev nyfiken på gamla färgtyper och sökte mer information på nätet.

Det var då hon hittade Millis Ivarsson, en byggnadsantikvarie och eldsjäl i Örebro som tar fram egna recept på äggoljetempera. Eva-Lena åkte dit och hon och Millis fann varandra. Millis driver företaget Av jord och hennes kunskaper om hur man blandar färg är unika.

Eva-Lena hade hela tiden fortsatt att jobbat med IT men efter 18 år på samma företag flyttades hennes arbetsuppgifter utomlands. Plötsligt stod hon utan anställning och började fundera på vad hon verkligen ville göra. Hon hade inte vågat tidigare men nu bestämde hon sig för att prova. Hon visste att ateljén i Gamla Gefle var ledig och att hon gärna fick använda den.

Förra våren öppnade Decorare och nu är det redan full fart. I hallen blir man glad av alla fina gamla plåtskyltar på väggen och i verkstan står det färgburkar, penslar, samlingar av beslag och långa rader av möbler. Vissa har nyss kommit in, andra står på tork och en del är färdiga. Hon säljer möblerna via sin hemsida på nätet och ibland på Tradera eller Blocket som är bra skyltfönster. Några står uppställda som visningsmöbler, under fönstret mot gården finns en vacker matgrupp med dukat bord och stolar från 1800-talet. Där får man lust att slå sig ner.

Eva-Lenas personliga möbelfavorit är just gamla stolar med fin form.

– Jag är otroligt förtjust i äldre snickrade stolar, säger hon. Lite rustika och gjorda med känsla. Man kan ställa en för sig själv och det blir som ett smycke i rummet.