Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Melander från Gävle vinner Guldbagge för bästa kvinnliga biroll

/

Eva Melander från Gävle vann en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll för sin prestation i "Flocken".

Annons

I sitt tacktal tackade hon regissören Beata Gårdeler och talade om filmens budskap om sexuella övergrepp bland unga.

GD fick några minuters segerintervju efteråt. Eva Melander var märkbart glad över att lokaltidningarna från den forna hemstaden var på plats. Hon pratade om att det var en speciell känsla att gå upp precis efter att "Förvaret" vunnit pris för bästa dokumentär. Inte för att "Flocken" är en feeldgood-film, tvärtom.

– Det kändes bra, men var lite nervöst. Allt blev så verkligt efter "Förvarets" tacktal. Det finns en verklighet. Men det var skönt att "Förvaret" pratade allvar innan. Då kände jag mig lugn.

Flocken är ju en film med ett budskap också?

– Senaste veckorna har det ju varit mycket prat om sexualiserat våld. Människor från annan kulturell bakgrund än svensk har blivit beskyllda för att stå för det. Med "Flocken" har vi rest jorden runt och jag hoppas att det framgick av mitt tal att det sexualiserade våldet är könsbaserat och inget annat. Det var vad jag ville få fram.

Vad har du för hälsning till Gävleborna?

– Att man funderar på att flytta hem ibland, det verkar så skönt och trevligt. Och Rolf Lassgård får ihop det där. Att bo i Gävle och ha en filmkarriär.

Eva Melander växte upp i Hagaström, gick natur på Vasa och flyttade från Gävle 1994. Bland meriterna märks rollen i "Sebbe" från 2010. Framöver är hon aktuell i fyra Åsa Larsson-deckare där hon har en huvudroll.

Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Annons