Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exotiska träd planteras i Gävle

Hängande judasträd, röd Katsura och Sicksackmullbär är några av sorterna som tagits hit från Toronto, Kanada.

– De nya träden kommer göra det ljusare i staden. Säkerheten och tryggheten ökar med bättre sikt, säger arboristen Ricky Morelli.

Tidigare har Gävle kommun köpt in färdiguppdrivna träd och buskar från odlingar runt om i Sverige. Svenska trädsorter som lind har dominerat stadskärnan, men nu ska det bli ändring. I stället för att ta hit träd ska odlingen nu ske på plats.

– Många av träden i Gävle har planterats för länge sedan. Nu finns det bättre sorter. Det handlar om rätt träd på rätt plats, säger Ricky Morelli.

Trädplantorna för projektet har hämtats från Toronto, och är mycket sällsynta i Sverige.

Totalt rör det sig om drygt tio sorters träd, varav några har en färggrann blomning, exempelvis Rödblommig hästkastanj. Andra har speciella former, såsom Sicksackmullbär, med sina krokiga grenar.

– Det är en spektakulär sort, säger han.

De olika trädsorterna är utvalda för att göra det ljusare och säkrare. Flera har en lång stam och en liten krona, vilket ger liten skugga. För bilister innebär det bättre sikt, och för fotgängare en tryggare stadsmiljö nattetid.

– Dessutom är trädsorterna enkla att sköta om. De behöver knappt någon beskäring, till skillnad från lind. Bara på Esplanaden i centrala Gävle kostar beskäringen 200 000 kronor varje år med all lind, säger Ricky Morelli.

Av de kanadensiska träden står 100 på tillväxt på Eskön under uppsyn av Ricky Morelli, och ytterligare 1000 träd på Nordplant, utanför Gävle.

Kostnaden för projektet är omkring 600 000 kronor, vilket innebär knappa 600 kronor per träd.

– Det är billigare än tidigare. Nu kan vi odla upp nya träd här i Gävle varje år. När vi köpte in träd låg kostnaden på 3 000-6 000 kronor styck, säger han.

Innebär nyplanteringen att redan befintliga träd kommer att huggas ned?

– Vi gör sedan tidigare besiktningar där trädens kondition kontrolleras. Vissa är dåliga och behöver avverkas. Friska träd rör vi inte, förklarar han.

Planteringen inleds i oktober, och till nästa sommar kan de kanadensiska träden synas bland annat vid Gävle strand, Stadsträdgården och Esplanaden.