Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experterna har fel om klimatet

”Experterna” har fel om klimatet. Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären har stigit till nivåer utan motsvarighet under de senaste 800 000 åren enligt Naturvårdsverket. I samhället pågår nu en diskussion om vad som har störst och bäst effekt för bra klimat.

Avstå kött till middag är det senaste förslaget, ta bort de metangas pruttande korna för att rädda klimatet. Att ingen har tänkt på det tidigare att det är korna i hagen som orsakar hålet i ozonskiktet. Nya förslag kommer hela tiden och här kommer det verkliga.

Experter tror att förbränning av fossila bränslen ökar koncentrationen av koldioxid som påverkar jordens ozonskikt negativt och ökar temperaturen på jorden. Jag tror det är tvärtom att det är den ökande värmen som ökar koldioxiden och påverkar ozonskiktet.

Det är vi själva som skapar värmen med det enormt fossilslukande, skattebefriade flyget som tillåts gå på högvarv och med bilar som säljs som aldrig förr. Här ställs det inga som helst krav. Vi blundar.

Det heliga flyget och biltrafiken som slår nya försäljningsrekord hela tiden är den absolut största boven för klimatproblemen. Varje gång vi använder ett motorfordon sker en förbränning av fossilt bränsle, för varje liter bensin och flygfotogen som förbränns bildas det värme som inte kan lämna jordens skyddande atmosfär vi lever i. Värmen byggs upp vid oxidskiktet och trycks ner mot jordytan.

Man ställer sig fortfarande frågan, vad är orsaken?

Svaret är människans girighet. Inte många av de charterresande och bilåkande vill avstå detta frenetiska resande. Våra barnbarn kommer att få ta konsekvenserna av vårt bekväma leverne och de kommer att förbanna oss i en framtid.

Människor kommer inte att ändra sitt leverne förrän vatten blir dyrare än bensin. Kanske vi kommer att ta samma resa som ökenplaneten Mars, en resa som vi redan har påbörjat.

Alla varningsklockor ringer och vi har inte förstått att vi redan haft vår chans till förändring av vår alltför tidiga förbrukning av vår jord. Det kan vara försent att med kraft vända denna förändring som nu sker.

HS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare