Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exporten i länet ökar

Länets export minskade med 19 procent ifjol.
Nu ser det bättre ut.
– Nivån är fortfarande låg, men under det senaste halvåret har siffrorna pekat uppåt, säger Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Under hösten 2008 blev krisen i världsekonomin tydlig i Gävleborg. Efterfrågan på länets exportvaror dök och de stora industriföretagen drabbades hårt.

Utvecklingen fortsatte under 2009, visar siffror från utrikesdepartementet. I Sverige minskade varuexporten med 17 procent och i länet var minskningen 19 procent.

– Gävleborg är mer exportberoende än andra län, när världsekonomin faller så faller vi lite tyngre än genomsnittet. Vi har mellan 15 och 17 storföretag som bär länet, deras framgång är länets framgång, säger Lars Beckman.

På senare tid har tongångarna varit mer positiva. Sandvik och Korsnäs har exempelvis fattat beslut om miljardinvesteringar.

– Flera industriföretag tar in sommarvikarier vilket de inte gjorde ifjol. Så botten är nådd och utvecklingen är på väg uppåt. Men det är svårt att säga hur lång tid återhämtningen tar, det kanske kan dröja två tre år innan vi är tillbaks på gamla nivåer igen, säger Lars Beckman.