Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få fuskande föräldrar i länet

GÄVLE
Privatpersoners fusk med bidrag är inget utbrett problem för försäkringskassan i Gävleborg. I varje fall inte enligt myndighetens egna uppgifter.

Annons
- I fjol gjorde vi 340 kontroller. Av dessa ledde tre fall till polisanmälan, säger Jörgen Ekdahl, informationschef på försäkringskassan i Gävleborg.
Året dessförinnan gjordes också tre polisanmälningar, men inget av fallen ledde till fällande dom. Under de senaste två åren är det bland annat fusk med sjukpenning, aktivitetsstöd och underhållsstöd som fått försäkringskassan att koppla in polisen.
I fjol gjorde försäkringskassan i Stockholm en speciell satsning för att avslöja bedragare som fifflar med den tillfälliga föräldraförsäkringen. Resultatet blev att 179 misstänka fall anmäldes till polisen - en tredubbling jämfört med tidigare år.
Erfarenheterna från Stockholms län gjorde att Riksförsäkringsverket uppmanade myndigheterna i alla län att göra en liknande granskning. I Gävleborg blev resultatet glädjande.
- De farhågor som vi hade har inte besannats. Vi tittade på 169 tillfälliga föräldrapenningar. I nio fall förekom felaktigheter, fyra polisanmäldes. Ibland handlar det om att ena föräldern varit hemma med barnet under dagen. När sedan sambon kommit hem har man gått och jobbat några timmar på kvällen. Så får man inte göra. Men det är skillnad på att göra ett misstag och att fuska regelbundet. Det är bara när det är uppenbart att någon fuskat som vi polisanmäler, säger Jörgen Ekdahl.
ERIK WIKSTRÖM