Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få kvinnor i Moderaterna

Men i Gävle ser det bättre ut, här är drygt 47 procent av de moderata politikerna kvinnor.
I Älvkarleby kommun finns det däremot bara manliga moderata politik­er.

Annons

Moderatkvinnorna har granskat hur fördelningen mellan män och kvinnor ser ut bland de moderata politiker som har någon form av förtroendeuppdrag. Undersökningen omfattar alla politiska nivåer från EU-parlamentet och riksdagen till kommuner och landsting.

Resultatet är en besvikelse för de som arbetar för jämställdhet inom partiet. Bara 37 procent av Moderaternas förtroendevalda politiker är kvinnor. Lika illa är det bland ombuden till Moderaternas stämma om några veckor, även där är andelen kvinnor 37 procent.

Men om man går ner på lokal nivå går det att hitta undantag som skiljer ut sig med en högre andel kvinnor än genomsnittet. Gävle är ett sådant undantag. I Gävle kommun är drygt 47 procent av Moderaternas förtroendevalda politiker kvinnor.

– Vi har haft många starka kvinnliga företrädare för Moderaterna i Gävle som har gjort att fler kvinnor har vågat engagera sig politiskt här, säger Inger Källgren Sawela, oppositionsråd för Moderaterna i Gävle.

Hon lyfter också fram de politikerutbildningar man har haft i Gävle och berättar att Moderaterna i höst ska ha en politikerutbildning med 40 anmälda där majoriteten är kvinnor.

– Kvinnor vågar inte engagera sig politiskt förrän de känner att de har den kunskap de behöver. Därför är utbildning extra viktigt för kvinnor, säger Inger KällgrenSawela.

I vårt område är den kvinnliga representationen bland moderata politiker allra sämst i Älvkarleby kommun som inte har en enda kvinna bland de 15 förtroendevalda moderata politikerna.

– Det är väldigt svårt att rekrytera fritidspolitiker idag i en så liten kommun. Vi har haft otur med de kvinnor vi har rekryterat eftersom flera har slutat på grund av att de har flyttat. Men vi är glada över att vi i överhuvudtaget lyckas rekrytera politiker oavsett vilket kön de har, säger Mats Östlund, ordförande för Moderaterna i Älvkarleby kommun.