Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få skrotbilar lämnas in

GÄVLE
Skrotbilskampanjen går trögt i Gävleborg.

Annons
Hittills har cirka 1 680 bilar hämtats och skrotats. Målet var dubbelt så många.
- Vi har haft problem med oseriösa aktörer som har plockat bilar för oss. De har varit ute efter premien, säger Mats Lindberg, projektledarassistent på stiftelsen Håll Sverige Rent.

Kostnadsfritt

Kampanjen, som innebär att man helt kostnadsfritt kan bli av med sin gamla skrotbil, startade i september i fjol och pågår till samma månad i år.
Mats Lindberg tycker att det är konstigt att fler inte anmält sina bilar.
- Jag är nästan övertygad om att det finns dubbelt så många skrotbilar i Gävleborg, säger han.
- Jag tycker att man ska passa på nu när det är kostnadsfritt. Går inte bilen att köra till skroten blir det i dag många gånger en minusaffär.
Bärgning av bilen kostar pengar.
Sett till antalet bilar har gävleborna varit flitigast i länet, här har 552 bilar hämtats av Håll Sverige rent.
Kampanjen i länet har annars störts av att mindre nogräknade skrothandlare åkt runt och plockat upp bilar som varit ämnade åt Skrotbilskampanjen. Därefter har de kunnat skicka in intyg på att bilarna är skrotade och plockat ut skrotbilspremien på 1 200 kronor per bil, berättar Mats Lindberg.
- Sedan kanske de bara ställer dem någon annanstans i naturen igen.
Sett till hela landet har kampanjen däremot löpt som beräknat, enligt Mats Lindberg. Uppåt 80 000 bilar har hittills tagits om hand.
- En hel del skrot har det försvunnit.
Och framförallt har naturen skonats från en hel del miljögifter eftersom gamla bilar läcker bland annat olja, bly, kvicksilver och batterisyra.
Idag finns det omkring 350 000 skrotbilar runt om i landet. Sedan 1995 har antalet ökat konstant, mycket på grund av den låga skrotbilspremien, hävdar Håll Sverige Rent.
JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se