Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få sökande till omvårdnadsprogram

SANDVIKEN
Äldreomsorg lockar inte unga. Få söker sig till gymnasiernas omvårdnadsprogram. Antalet elever som söker sig till programmet har minskat med 20 procent de senaste två åren.

Annons
Av dem som ändå gör det hoppar fler än hälften av utbildningen.
Det visar en färsk undersökning från fackförbundet Kommunal.
En av slutsatserna är att eleverna inte räcker för att fylla behovet av arbetskraft inom äldreomsorgen fram till år 2010.
- Dåliga löner, konstaterar Andreas Bäckström vant.

Vill till räddningstjänsten
Trots den slitna förklaringen var omvårdnadsprogrammet ändå hans förstahandsval när han sökte till gymnasiet.
- Jag vill jobba inom räddningstjänsten, som ambulansförare, säger han.
Han är en av 26 elever som går andra året på omvårdnadsprogrammet på Bessemer i Sandviken där eleverna faktiskt trotsar den dystra statistiken.
En snabb handuppräckning visar att de flesta valt programmet i första hand. Endast fyra har hoppat av. Däremot kanske de flesta i klassen inte kommer att söka sig till det område inom vården där behovet förväntas bli störst, äldreomsorgen.

Inte hela livet
- Jag vill bli hjärnkirurg. Äldreomsorg kanske jag kan tänka mig en kort period, det är ju viktigt, men inte hela livet. Nej, säger Elin Ligné bestämt.
I en debattartikel i Dagens Nyheter i går frågar sig Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn vem som ska ta hand om de gamla i framtiden. Kanske blir det några av Andreas Bäckström klasskamrater, men i vart fall inte han.
- Det finns inga pengar, ingen tid, det satsas ingenting på äldreomsorgen, säger han.
Carolin Gabrielsson vill bli psykolog.
- Man kanske kunde prova att sommarjobba inom äldrevården, men det är inget jag vill satsa på. Det finns inga resurser. Jag tycker det är hemskt mot de gamla som betalat skatt hela livet att man inte satsar mer på dem, säger hon.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se