Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få söker vård utomlands

Få svenskar åker utomlands för vård. I fjol handlade det om drygt tusen personer som fick utlandsvård betald av försäkringskassan. Och någon större ökning är inte att vänta.

Sedan flera år tillbaka är det möjligt för svenskar att åka till andra EU-länder för planerade behandlingar och få detta betalt av försäkringskassan.

EG-domstolen har i flera domar fastslagit medborgarnas rätt till planerad vård i unionen.

Men det är få som tagit vara på den här möjligheten. Under 2008 handlade det om totalt 1 264 svenskar som åkte utomlands för behandling. Merparten – 1 186 personer – åkte på eget bevåg och fick behandlingen betald i efterhand av försäkringskassan. Övriga 78 hade skaffat förhandstillstånd.

Detta kan ställas i relation till de totalt 61 miljoner besök som gjordes i den svenska öppenvården eller de 1,5 miljoner vårdtillfällen i slutenvård som skedde under samma år.

Utlandsvården har en väldigt liten omfattning, konstaterar Roger Molin, biträdande avdelningschef på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Intresset kommer att öka. Men det finns ingen bedömare som tror att det kommer att handla om några stora volymer i framtiden heller, säger han.

Även om köerna kan vara långa till vissa operationer i Sverige vill de allra flesta bli opererade inom Sverige och helst så nära hemorten som möjligt.

– Att flyga ned till Spanien för att byta höftled känns inte så lockande för en gammal människa. Det är för stora praktiska svårigheter, säger Roger Molin.