Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få spekulanter på visningen

En handfull spekulanter kom när Kronofogden i går visade upp makarna Engstrands torp utanför Gävle.
Om en vecka hålls den exekutiva auktionen.
Då kan de bli av med sitt torp på grund av de skulder som Ursula fick efter sina kontakter med den spåkvinna som nu står åtalad för grovt bedrägeri.

För den utomstående betraktaren var det en något märklig scen som utspelade sig vid ett litet torp i skogen utanför Gävle i går eftermiddag.

Mitt på den lilla skogsvägen står en handfull bilar parkerade. Utanför finns fem journalister och lika många spekulanter som inspekterar torpet. Inne i stugan sitter makarna Engstrand och iakttar spektaklet.

– Det känns bedrövligt. Det är ju vi som har blivit bestulna på pengar och så ska vi drabbas av det här, säger Sven-Olof Engstrand.

Ursula och Sven-Olof Engstrand är båda 73 år gamla och har en pension på drygt 6 000 kronor vardera. De har ingen aning om vart de ska ta vägen om Kronofogden säljer torpet. Ursula är rullstolsbunden och just hemkommen från en längre tids sjukhusvistelse.

– Vi skulle inte orka eller klara av att flytta, säger Ursula Engstrand.

GD berättade i går om Kronofogdens utmätning av makarna Engstrands tillgångar. Utmätningen beror på de skulder på flera hundra tusen kronor som Ursula har till banken.

Skulderna uppstod 2006 då Ursula Engstrand kom i kontakt med den nu åtalade spåkvinnan.

Hon står åtalad för att genom att hota Ursula med att olika typer av ondska och motgångar skulle drabba henne ha förmått henne att ta lån för 204 000 kronor och köpa en bil för 276 000. De lånade pengarna och bilen överlämnades sedan till spåkvinnan.

Senare har spåkvinnan dessutom köpt två husvagnar i Ursulas namn genom att förfalska hennes namnteckning. Köpen av husvagnarna är dock hävda på grund av att det i dessa fall handlade om förfalskade namnteckningar.

Men banklånet och bilköpet som Ursula själv undertecknat har alltså gått vidare till Kronofogden. Trots att spåkvinnan står åtalad för grovt bedrägeri för detta.

Rättegången har skjutits upp flera gånger på grund av att spåkvinnan uteblivit och hon är nu häktad i sin frånvaro.

Men även om spåkvinnan döms i rätten så påverkar detta inte Kronofogdens försäljning av parets torp.

– Eftersom hon själv har tagit lånet så har banken rätt till betalning oavsett hur pengarna sedan använts, konstaterar juristen Tiina Hennel, som företrätt Ursula Engstrand i rättsprocessen.

Hon hoppas att polisen ska hitta spåkvinnan så att rättegången som skjutits upp sedan 2006 äntligen kan bli av.

Om spåkvinnan döms för grovt bedrägeri kan Ursula Engstrand få skadestånd. Men dessa pengar skulle makarna behöva nu.

På onsdag kan Kronofogden sälja deras torp till högstbjudande.