Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få väljare stannade till på Stortorget

En lång rad snabbt framkastade siffror som inte sa Gävleborna något alls. Några kluriga formuleringar om vargar och luftslott som de inte bryr sig om. I går möttes alliansen och de rödgröna i debatt på Stortorget.

Debatt på Stortorget med en vecka kvar till valet.

På ena sidan de rödgröna, litet stukade av opinionssiffrorna och utan den naturliga pondus som kommer av regeringsinnehav.

På andra sidan fyra borgerliga partier som mitt i mandatperioden var närmast dödförklarade av opinionsmätningarna men som nu spritter av självförtroende, alldeles oavsett att Gävle inte är deras naturliga hemvist.

Fyra områden skulle debatteras. Regionalpolitiken var roligast.

– Ni vill luftlandsätta vargen i vårt län, dundrar Raimo Pärssinen, S.

– Den typen av... luftslott vill jag inte kommentera. Vargar kan inte flyga, replikerar Lennart Sjögren, KD.

Vad Gävleborna kunde dra för slutsatser om respektive blocks rovdjurspolitik var osäkert. Gävleborna måste också tillhöra de väljare i länet som är minst intresserade av varg.

När det gällde arbetsmarknadspolitik var RUT-avdraget den skarpast särskiljande frågan.

– Hur hjälper det kvinnor att ni vill ta bort möjligheten att driva egna företag? undrar Lennart Sjögren med udd mot det rödgröna löftet att ta bort avdraget.

– Vi prioriterar inte privat städning. Vi prioriterar städning på sjukhus, säger Ulla Andersson, V.

Ett annat område med knivskarpa gränser mellan blocken gäller sjukförsäkringen.

– Ni hade en modell med automatisk förtidspension efter ett års sjukskrivning. Sverige hade världens friskaste folk med världens längsta sjukskrivningar, säger Anders W Jonsson, C.

– Jag var i Sandviken och träffade Kommunal. En av deras medlemmar hade cancer. Två veckor innan hon dog fick hon brev från Försäkringskassan att hon var utförsäkrad. Ni sparkar på de som ligger ner, säger Ulla Andersson, V.

– I propositionen stod det klart att cancersjuka skulle kunna vara sjukskrivna i princip hur länge som helst. Att Försäkringskassan i Sandviken gör fel är inte regeringens problem, menar Anders W Jonsson, C.

Den största trätan handlade ändå inte oväntat om skattesänkningarna.

– Vår politik sätter i alla lägen jobben främst. Så håller vi ihop ett samhälle. 67 procent av företagen tycker att sänkningen av arbetsgivaravgiften var bra. Hur hjälper ni ungdomarna på arbetsmarknaden genom att vilja dubbla den? resonerar Tomas Tobé, M.

– Vi vill inte ha generella sänkningar utan sätter in åtgärderna direkt för de arbetslösa ungdomarna. Vi säger nej till fortsatta skattesänkningar, slår Raimo Pärssinen fast.

– Vi är i en tid av massarbetslöshet. Och ni kunde ha räddat en del av de där jobben som gått förlorade, säger Ulla Andersson till alliansen.

Inte mer än någon enstaka ”vanlig” Gävlebo lyssnade. I stället bestod åhörarna av de olika partiernas valarbetare. De nya moderaterna var flest och klappade i händerna högst. Socialdemokraterna såg inte lika uppsluppna ut.