Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäbodleken blir barnfilm

STORVIKNu blir fäbodleken på Nymmenåsen i Storvik barndokumentär.

I åtta år har ett gäng tjejer med Anne-Marie Ivarsson i spetsen klätt ut sig till fäbodstintor och bjudit in traktens barn för att lära och leka fäbodliv.
Nu kan de i bästa fall bli tv-stintor.

- Ja, det är vår förhoppning, men först får vi se hur resultatet blir. Det är svårt att få in saker i tv, säger Sonja Sundström, som står för manus och intervjuer.

Pensionärer
Som tur är behöver projektet inte löna sig. Sonja Sundström är pensionär, likaså Holger Hansson som filmar. Det var när han läste Gefle Dagblads reportage från Nymmenåsen i maj som han fick filmidén och Sonja Sundström var inte sen att nappa.

- Jag tror att barn behöver sånt här. Att vara nära naturen, lära sig hur det var förr i tiden och hur det fungerar med djur och så. En del av de barnprogram som visas i dag gör mig alldeles knottrig, säger Sonja Sundström.

Som en röd tråd i filmen ska storviksbon Fred Erikssons sagor finnas. Han skrev dem på uppdrag av "fäbodstintorna" för flera år sedan och samlade dem i boken " Sagor från Nymmene". I dag används de under sagogranen när det är dags att varva ner efter lek och stoj på Nymmenåsen.

- Vi är väldigt glada att han låter oss använda sagorna, säger Sonja Sundström.

En annan som är glad är "fäbodstintan" Anne-Marie Ivarsson, till vardags lärarstuderande.
- Det är ju fantastiskt roligt att någon vill engagera sig så för vår verksamhet och att vi får en chans att visa den utåt, säger hon.

Det är nu sista fäbodlekens sista vecka för i år, men nästa sommar är stintorna tillbaka, vara så säkra!