Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäbodliv på låtsas och riktigt

STORVIKDär inne i lagården ligger grismamman med sina kultingar.- När hon fick dem försvann pappan, säger sexåriga Natalie Knief från Sandviken och klappar lite på grisen.

Att den är av trä, precis som bocken Stjärna och alla de andra djuren på Nymmenåsen utanför Storvik, det gör inte så mycket. Inte om man är sex år och sjuder av fantasi. Fördelarna för pälsallergiker är det nog främst de vuxna som tänker på.
- Jag tycker bäst om griskultingarna och hönorna. Hönorna brukar värpa ägg. Följ med in i stugan så ska jag bjuda på pannkakor, säger Natalie med mjölkkanna och träägg i sina små nävar.

Eldstad
Anne-Marie Ivarsson, ansvarig för fäbodleken på Nymmenåsen ler nöjt, och går vidare till eldstaden där ett tiotal dagis- och fritisbarn äter korv.
Anne-Marie Ivarsson har jobbat på Bullerbyns förskola och läser nu till lärare.
Det är åttonde året i rad som hon och några till klär ut sig till fäbodstintor och bjuder in traktens barn till fäbodlek.
Första året gjordes allt ideellt men nu får man pengar från Göranssonska stiftelsen och ett mindre bidrag från kultur- och fritid.

Berättarfestival
Nyligen blev stintorna bjudna till Ljungby berättarfestival, där de arbetade på samma sätt som här hemma.
- Vi berättar hur det var att leva på en riktig fäbod förr i tiden, läser ur en sagobok skriven just för Nymmenåsen, och barnen får klä ut sig så de ser ut som riktiga pigor och drängar, berättar Anne-Marie Ivarsson.
Och så får de mjölka kor, laga mat och slakta grisar, ja, på lek alltså.
Men allt är inte på låtsas. Lite längre upp i backen står ett par barn och hugger ved, och Linnea Norman, 9 år, från Jädraås, skurar en matta.
- Det är första gången, men jag har precis tovat ull också, det är det roligaste och det har jag provat förut, säger hon.

Korg med ägg
Natalie Knief kommer springande med en korg ägg.
- De kostar två kronor, säger hon och tar glatt emot mina stenar som betalning.
Nu tar fäbodstintorna sommarledigt men öppnar igen för alla nyfikna barn och vuxna vecka 32 och 33 i början av augusti.

HANNAJANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson_gd.se