Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebook-hälsning lockar tjuven

Semesterhälsningen på Facebook kan bli en inbjudan till inbrottstjuven. Enligt en ny undersökning berättar fyra av tio unga personer mellan 18 och 29 år på nätet när de ska åka på semester.

– Det är som att sätta en lapp på brevlådan om att man inte är hemma, vilket ger tjuven ett fantastiskt tillfälle att ta sig in och stjäla, säger Björn Jonason, ansvarig för på hemförsäkring på If.

Bara två av tio svenskar talar in på telefonsvararen att de åkt på semester. Däremot skriver desto fler på Facebook och liknande sidor på internet att de ska resa bort. Undersökningen från försäkringsbolaget If visar att 15 procent av drygt 3 500 tillfrågade personer meddelar på nätet när de har semester. För unga mellan 18 och 29 år är siffran 41 procent.

– De flesta inser de uppenbara riskerna med att tala om på telefonsvararen att man är bortrest. Men internet är minst lika illa, säger Björn Jonason.

Och enligt Lottie Wahlin som forskat om inbrott läser tjuvar Facebook.

– Unga personer är mycket på nätet och unga inbrottstjuvar är inget undantag. Går det att koppla ett semestermeddelande till en adress kan det vara ett sätt att planera inbrott, säger hon.

Hennes tips till semesterresenärer är att istället lägga ut bilder från resan efter semestern och be en granne hålla uppsikt över den tomma bostaden. Andra knep för att hålla tjuven borta är att hänga ut lite tvätt så att det inte ser tomt ut samt plocka bort värdefulla saker från fönstren för att inte väcka uppmärksamhet.

Daniel Boman