Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebookvarningar om italienare som vill fota hästar

En Facebookstatus om italienare som tar bilder på hästar sprids som en löpeld.
– Det finns inga brott som rapporterats på de här personerna, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

Statusen, som varnar för en grupp italienare som besökt flera stall i Valbo, hade under måndagseftermiddagen cirka 10 000 delningar.

Den visar en bild som ska föreställa italienarna då de står i en hage. När dessa har konfronterats ska de ha berättat att de tycker om hästar och vill ta foton på djuren – men enligt statusen har de inte alltid kamera med sig.

Det står även att polisen har kontaktats och att de ska ha varnat för en liga som stjäl hästar.

Men detta dementeras av Gävlepolisen.

– Jag har hört efter och det finns inget brott rapporterat på de här personerna. Inte heller från granndistrikten. De har ju varit hemskt öppna med att de har ett intresse för hästar och vill fotografera dessa.

Han vill mana till besinning bland dem som misstänker italienarna för häststölder.

– Med fenomenet att sådant här sprids på sociala medier kommer också en oro för att oskyldiga kan pekas ut. Jag förstår att man reagerar på deras annorlunda beteende. Men man ska inte försöka sig på något – utan rapportera till oss.

Polisen har ännu inte haft kontakt med de hästintresserade italienarna.

– Men vi kommer att prata med dem och kontrollera det här, säger Mikael Hedström.