Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackbasen utslängd från godisfabriken

Produktionen på nedläggningshotade Cloetta i Gävle har stått still hela torsdagsförmiddagen.

De anställda vägrar jobba sedan ledningen spärrat fackordföranden Wellington Ikuobases passerkort till fabriken.

En händelse på fabriken under onsdagen ska ha gjort att ledningen med omedelbar verkan valt att stänga av Wellington Ikuobase från hans jobb. Han får nu inte ens komma in på fabriken.
– När han kom hit i morse var hans passerkort spärrat, säger Mario Izquierdo, huvudskyddsombud för Livsklubben.
Platschefen Johan Stenborg vill inte berätta vad det är som ska ha hänt. Men enligt uppgift till GD anklagar ledningen Wellington Ikuobase för att ha hotat en annan person.
– Jag tänker inte gå in på vad det handlar om, men det ska mycket till innan vi stänger av en person innan utredningen är klar, säger Johan Stenborg.
När personalen fick kännedom om att Wellington Ikuobase blivit portad från fabriken var det många som slutade jobba i protest. De samlades i receptionen, och produktionen stod därför stilla under torsdagsförmiddagen.
– Personalen mår väldigt dåligt. Några har gått hem, säger Mario Izquierdo.
Gerald Lindberg, andre ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet, är mycket kritisk mot ledningens agerande.
– Det är oerhört märkligt att de bara stänger av Wellington som dessutom är klubbordförande och sköter förhandlingarna kring nedläggningen. Jag ser det som rena repressalier mot en klubbordförande som gör sitt jobb och försöker rädda kvar fabriken, säger han.
Han har varit i kontakt med Wellington Ikuobase och fått en annan version av vad som hänt.
– Han nekar förstås till anklagelserna, säger Gerald Lindberg.