Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket: Krogarna utnyttjar bidragsanställda

Felaktiga löner och oklara skäl för uppsägning.
Det är den vanligaste orsaken att hotell- och restaurangfackets medlemmar hör av sig till facket.
– Vi har väldigt mycket tvisteärenden som rör restauranger i Gästrikland, säger ombudsman Kent Johansson på HRF.

I en bransch där många av de anställda är unga eller utlandsfödda med dålig koll på villkor och rättigheter är det lätt för mindre nogräknade arbetsgivare att utnyttja situationen. Hotell- och restaurangfacket känner väl till branschens smutsiga baksida med svarta löner, obefintliga arbetsbevis, schemastrul och underbetalda medarbetare.

Gävle är inget undantag.

– Många anställda vet inte alltid vad som gäller, säger Micke Mossberg, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Han får medhåll av kollegan Kent Johansson, även han ombudsman:

Vad kan arbetsgivarna inom restaurangbranschen bli bättre på?

– Det mesta... Det som är mest vanligt i Gävle och Sandviken är att restaurangägare säger upp folk på lösa grunder och inte betalar ut avtalad lön. Och i nästan vart enda ärende är det en bidragsanställd som drabbas.

Kent Johansson syftar på de personer som fått en anställning tack vare att Arbetsförmedlingen skjutit till pengar, antingen i form av sänkt arbetsgivaravgift eller genom att betala en del av lönen.

– Oavsett om jag är facklig eller vanlig medborgare så tycker jag att det är jättemärkligt om arbetsgivaren får ett bidrag och ändå inte betalar ut överenskommen lön.

Enligt Anna-Karin Hainsworth, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle, finns inget krav på kollektivavtal för att få de olika former av stöd som finns (se faktaruta).

– Men vi har skyldighet att se till så att arbetstagaren har kollektivavtalsliknande villkor och samråder med facket i alla fall utom när det gäller nystartsjobb, säger hon.

Just nystartsjobb tillhör dock den största gruppen. Av de 210 personer som hade en bidragsanställning i Gävle under mitten av september tillhörde 98 personer den kategorin.

– Om det finns arbetstagare med stödanställning som inte fått rätt lön enligt anställningsavtalet måste de höra av sig till oss så att även vi kan utreda. Arbetsgivarna som får stöd ska skicka in en kopia på anställningsbeviset, säger Anna-Karin Hainsworth.

Enligt Kent Johansson på HRF är det sällan fackförbundet förlorar en tvist, även om det kan ta längre tid än tidigare och kräva att frågan lyfts till central nivå eller ännu längre.

– Det har blivit vanligare att arbetsgivarna inte köper att de blivit överbevisade, till exempel Coffee shop i Nian där vi skickat in en stämning till Arbetsdomstolen, hävdar Kent Johansson

Som restaurangbesökare kan man ta vara på sin konsumentmakt. Micke Mossberg tipsar om en app på förbundets hemsida där man kan se vilka krogar och restauranger som har kollektivavtal.

– Den följer vårt avtalsregister och uppdateras månadsvis, säger han.

– Gå inte på ställen som inte har schyssta villkor för personalen. Det är inte alltid säkert att de följer kollektivavtalet ändå, men det är i alla fall lättare att hantera än om de saknar kollektivavtal helt, säger Kent Johansson på Hotell- och restaurangfacket.

LÄS ÄVEN:

Granskning: Här är krogkungarna i Gävle

Därför är "Tårtan" en av Gävles framgångsrikaste krögare

Gävlerestaurang prickas – ekonomin för dåligt skött

Så granskar Skatteverket krogarna