Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket vill ha skadestånd av Ockelbo

Fackförbundet Kommunal hävdar att Ockelbo kommun inte följer reglerna om företrädesrätt till återanställning när en medlem sagts upp på grund av arbetsbrist. Facket kräver nu skadestånd för de medlemmar som drabbats.

Flera personer som haft vikariat inom främst omsorgen i Ockelbo har sagts upp på grund av arbetsbrist. De har då enligt lagen om anställningsskydd företräde när ett nytt vikariat ska tillsättas. Kommunal hävdar nu att andra personer än de uppsagda fått vikariat i kommunen.

– Vi har sett att kommunen anställt vikarier som inte har företrädesrätt, säger Mari Schönning, ombudsman på Kommunal.

Ockelbo kommun har heller inte gjort upp någon lista över vilka vikariat som har tillsatts under 2009 och vilka personer som har företrädesrätt.

– Vi ska titta över våra rutiner. Det finns kanske en del att jobba på, säger Anette Josefsson, personalstrateg i kommunen. Vi ska sätta oss ner tillsammans och redovisa vad vi gjort.

I slutet av nästa vecka möts Kommunal och kommunen. Facket kräver skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd.