Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket vill inte sälja

GÄVLE Facket säger nej till privatiseringen av Gävle kommuns storkök och städverksamhet. Enligt Kommunal blir vinsten av en utförsäljning minimal.

Annons
- En verksamhet i kommunens regi står sig väldigt bra i konkurrensen. Skillnaden är försumbar, säger Hans Forsberg, ombudsman på Kommunal.
I går presenterades det material som tagits fram efter affärsverks- och servicenämndens beslut för en dryg vecka sedan. Då blev det klart att politikerna ville slutföra diskussionerna med ett av de företag som visat intresse för att ta över verksamheten. Men de siffror som presenterades efter slutförhandlingarna övertygar inte Kommunal om att det blir en bra affär för kommunen.
- Tidigare talades det om vinster på 25 procent. I dag är det försumbart, säger Hans Forsberg.
Kommunal har inte gjort några egna kalkyler eller tagit fram några egna siffror. Fackets värdering bygger helt och hållet på det material som kommunens förhandlare fått fram.
Enligt Kommunal visar det att kommunen, framför allt när det gäller matproduktionen, bedriver en verksamhet som är konkurrenskraftig.

- Det är bra att den här genomlysningen har gjorts. Det vi tycker är viktigt är att de anställda får svart på vitt på att de jobbar i en bra verksamhet, säger Hans Forsberg.
Kommunals förhandlare vet vilket företag det rör sig om men har tystnadsplikt tills nämnden har fattat sitt beslut i dag. Kännedomen om företaget har inte påverkat beslutet, enligt Hans Forsberg.
I materialet finns en värdering av de ekonomiska vinsterna under den närmaste treårsperioden. Enligt Kommunal är risken för kommunen att man tappar i handlingsfrihet när man överlämnar ett produktionskök för blygsamma ekonomiska vinster.

I dag ska politikerna i nämnden fatta det definitiva beslutet om att överlåta verksamheten till den hittills hemlige intressenten. Beslutsunderlaget inför avgörandet är detsamma som facket fick tillgång till i gårdagens förhandlingar.
- Det ska bli väldigt spännande. Förhoppningsvis kommer de till samma slutsats som vi, säger Hans Forsberg.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se