Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facklig kritik mot LO-ordföranden

GÄVLE
Flera lokala fackliga företrädare är starkt kritiska till LO-ordföranden Wanja Lundby Wedins agerande i EMU-frågan den senaste tiden. Både ja- och nej-sägare tycker att hon har uttalat sig alltför ja-vänligt med tanke på att LO har ställt sig neutralt i frågan.

Speciellt genom hennes medverkan i en debattartikel med flera uttalat EMU-positiva individer i måndags. Bland dem motparten Svenskt näringslivs vd Göran Tunhammar. Rubriken var "Euron ger ökad trygghet för löntagarna".
- Det är olyckligt. Hon säger att man inte ska tolka det som ett ja. Men jag gör den tolkningen, säger Boel Fredriksson från Kommunals sektion 3 i Gävle, som själv ska rösta nej trots att Kommunal sagt sig vara neutrala.
Ännu hårdare i sin kritik är Gunilla Karlsson från Handels Gästrikland.
- Det är ett otroligt svek. Hon går ju ut på ja-sidan nu trots att LO ska stå neutralt. Hon går emot medlemmarna och det gör att hennes förtroende försämras, säger hon, som följer Handels nej-linje när hon själv röstar.
LO:s distriktsordförande Rolf Wiberg tycker att LO-ledaren befinner sig på en slak lina, men att hon ändå försöker så gott hon kan med att föra fram LO:s neutrala linje. Det är inte lätt att vara chef för ett så stort förbund med två miljoner medlemmar som tycker olika.
Själv har han skrivit debattartiklar för ett ja i folkomröstningen den 14 september. Men han markerar att han gjort det som facklig ledare i socialdemokratiska partidistriktet. Inte som ledare för LO i länet.
- Nej, vi är ju neutrala, påpekar han.
MATTIAS JONSSON
ERIK WIKSTRÖM

GD har ringt runt till ett antal andra fackliga företrädare inom LO-förbunden i trakten och ställt följande frågor:
1. Hur ser du på Wanja Lundby-Wedins agerande?
2. Hur ska du själv rösta?
3. Vad säger ditt förbund?

Pär Unander, ordförande Industrifacket, avdelning 20, Gävle-Dala.
1. - Att hon går ihop med Svenskt Näringsliv som är en av våra främsta motparter känns konstigt. Men annars tycker jag att hon gjort rätt, hon har ju majoriteten i LO:s styrelse bakom sig. Hur styrelsen sen ska förhålla sig till ett kongressbeslut blir väl en het potatis på nästa LO-kongress.
2. - Jag ska rösta nej. Det beslutet tog jag redan för ett år sedan.
3. - Ja.

Lars Jansson, ordförande i elektrikerförbundet, Gävle-Dala.
1. - Det är en svår sits hon befinner sig i. Jag kan tänka mig att många medlemmar tycker att kontakterna med näringslivet är för ödmjuka i den här frågan.
2. - Jag ska rösta nej. Jag tycker att frågan är för komplex och stor, det känns inte som att alla kort är på bordet och då är det bättre att avvakta.
3. - Neutralt.

Peter Lövkvist, ordförande för Transport avd 1 i Gävle.
1. - Jag måste säga att jag blir lite besviken. LO har tagit ställning att vara neutralt. Tidigare har det varit gränsfall, men nu har hon definitivt gått över gränsen. Nu är hon för euron. Kanske är det Göran Persson och regeringen som har tryckt på? Det är jäkligt olyckligt och det kan ta år att rätta till det här.
2. - Jag kommer att rösta nej.
3. - Förbundet är emot.

Anéa Elfving, ombudsman för SEKO Gävleborg.
1. - Jag ser det på två sätt. Det är inte första gången som LO har en gemensam uppfattning som arbetsgivarorganisationer. Men i det här läget där förbund har sagt ja och andra nej så borde hon ha tänkt sig för en gång till innan hon var med i debattartikeln.
2. - Jag är för ett medlemskap.
3. - Neutrala.

Olle Wikholm, ordförande i Byggnads Gästrikland.
1. - Jag tycker det är lite märkligt och olämpligt eftersom LO tagit beslutet att vara neutralt. Det kan man ju inte påstå att hon är.
2. - Jag var motståndare länge. Men det blir nog ett ja i alla fall.
3. - Neutralt.

Lena Arléus, ordförande för Hotell- och restaurangfacket i Gävleborg.
1. - Hon har inte sagt uttalat ja. Hon säger att hon står för det LO har sagt och jag kan inte se att hon gjort något annat.
2. - Personligen tycker jag att har vi sagt A om EU-medlemskap så får vi säga B. Men om det går att vänta så varför inte?
3. - Vi säger i princip nej. Ja, men inte nu.