Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fågelbon plundrade på hundratals ägg

De båda männen misstänks för att ha samlat någonstans mellan 1200 och 1300 fågelägg.
– Det är ägg från nästan samtliga arter som häckar i Sverige, säger Ida Leckström, polisinspektör.

Polisen fattade misstankar mot de båda männen från södra Gävleborg i höstas, i samband med att de bröt mot områdesskyddet i ett naturskyddsområde. När polisen gjorde husrannsakan i männens bostäder hittades samlingar med tomma ägg från cirka 240 fågelarter. Några enstaka utländska, men i stort sett alla ägg kommer från svenska fågelarter.

Polisen misstänker att männen samlat under många år i hela landet. Vissa av äggen kommer från skyddsvärda arter. Samlingarna är katalogiserade och en del av äggen är märkta med ort och åtal.

– Det äldsta är märkt med tidigt 1800-tal, men det vet vi inte om det stämmer, säger Ida Leckström, som utreder fallet.

Det handlar både om ägg och bon och alltihop står nu i polishusets beslagsrum. Männen, som har nått pensionsålder, misstänks för grovt artskyddsbrott och grovt jaktbrott, vilket kan ge fängelse.

Utredningen är inte klar än och Ida Leckström tror att det kan dröja fram till sommaren innan det tas något beslut om åtal.

– Det återstår en del utredningsåtgärder att göra.

Männen själva har sagt att de inte anser att de gjort något brottsligt. Det finns heller inte några misstankar om att de ska ha samlat in äggen för tjäna pengar på att sälja dem.

– Båda två har ett mycket stort fågelintresse, men vi tror inte att det handlar om något affärsmässigt, säger Ida Leckström.

Om männen fälls i en rättegång blir det tingsrätten som får avgöra vad som ska hända med samlingarna. Troligtvis kommer åklagaren att begära att samlingarna ska förverkas. Ida Leckström hoppas att till exempel Naturhistoriska riksmuseet i så fall kan vara intresserade av dem.