Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fall på knä för Northern Ladies!

Gävlebandet Northern Ladies spelade förra veckan in sin första ep som släpps i höst: "Down On Your Knees". GD hälsade på i studion Sound Control i Skutskär.

Ur ett rött trähus med blå knutar i Skutskär sipprar rockmusik ut. Här ligger Kenneth Skoglunds studio Sound Control. Här har flera av Refreshments bästsäljare satts. Det skvallrar guldskivorna på väggen om. Även ljuddesign till verk som Tjuvarnas jul och Eskil & Trinidad har gjorts här. När GD besöker är Kenneth Skoglund på annan plats för ett nytt Hollywood-projekt.

Northern Ladies är bekvämt nedsjunkna i lädersofforna under en paus från studioslitet. För att leverera på topp används stimulantia som mjölk, kanelbullar, energidryck och Werther's Original. Idas dvärgschnauzer Jojje håller koll på bandet. Medlemmarna demonstrerar hur de genom att yla kollektivt kan få honom att göra likadant och lydigt hoppa upp i sångerskan Maries famn.

Tidigare har bandet letat efter en kvinnlig kompgitarrist men det visade sig svårt, så Jimmy Jonsson är nu fast medlem. Alla är på plats utom sångerskan Eden Åkerman, för tillfället sjuk, som flyttat till Jönköping där hennes andra band Bonewagon håller till. Hennes sång ska läggas i Stockholm framöver. Den nya ep:n "Down On Your Knees" beskrivs som kaxig och skitig av bandets manager och skivbolagsdirektör Regina Vallanger. Förutom att manager ter hon sig lite som en modersgestalt då inspelningen slut under kvällen ska firas med jordgubbstårta.

– De har DET, det är svårt att sätta fingret på exakt vad, men de har det, säger hon om Northern Ladies.

I april blev det klart att Northern Ladies fick skivkontrakt med Regina Vallangers Attitude Recordings. Ett facebookmail och ett möte senare var saken klar. Vallanger hjälper även till med management vilket på svenska kan översättas med att vårda bandets varumärke. Från senast jag träffade bandet i februari har de ökat sina likes från några hundra till över 600. Fanbasen byggs sakta men säkert upp.

– Det är mer seriöst nu, säger basisten Ida Strandberg.

Konsumenterna får dock vänta till hösten innan de får höra en rejält inspelad låt och även musikvideo. Då släpps ep:n som innehåller de fyra spåren: "Can't Get Enough", "Save Your Sympathy", "Pressure" och "Down On Your Knees".

– Vi bygger upp en hype. Så att det blir lite väntan är inget problem, säger Regina Vallanger.

Omslaget som fotats och redigerats av Fredrik Dahlberg i Stockholm visar bandets medlemmar i dubbel uppsättning - på knä inför sig själva. På bilden syns även bandets logotyp med en kompassnål som symbol.

De är ett rakt rockband som hämtar inspiration från akter som Runaways och Saxon. GD får höra ett smakprov på en instrumental och "20th Century Boy" med T.Rex är en möjlig paralell. Trummor och bas är lagda tillsammans och gitarrerna för sig. Livekänsla är målet.

Inspelningsteknikern Benjamin Nyman och Anton Forsberg, editerare träffade Regina Vallanger via SAE-akademin i Stockholm. De berättar att det finns ett speciellt Sound Control-sound. En förklaring till soundet kan vara de två stora monstren till monitorer som tydligen ska ha funnits i en studio där Guns n Roses spelade in. Duon har tidigare jobbat med Attitude Recordings-kollegorna i Greybeards.

– Northern Ladies är jättehärliga. De jobbar hårt och har sin vision men lyssnar även på feedback. Ett drömband att jobba med. Det hörs att det är avslappnat, inte så pretto. Tuff rock är som bra matlagning - det blir bäst när det är ekologiskt och få ingredienser, säger Benjamin Nyman.

Än så länge kan inte Northern Ladies totala gig-historia räknas på två händer, men det blir mer, var så säker. Bland annat på Gamrocken i Ludvika vilken de avslutar den 1 augusti. Förhoppningsvis kommer folk inte att tro att Northern Ladies låter som Nightwish eller Evanescence efter det, vilket Marie Strandberg berättar hänt. När vi lämnar Northern Ladies har Jojje sprungit i väg utanför studion varpå bandmedlemmarna ger sig ut för att leta. Vi håller tummarna att han återfanns.