Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fällning av träd upprör

21 träd har fällts till marken längs Torggatan och på parkeringen.
Nu ska det byggas 60 nya parkeringsplatser och gång- och cykelbanan ska breddas.
Det har väckt känslor bland boende och företagare.

– Det har varit oerhört rofyllt och behagligt att ha träden vid fönstret. Vi har följt dem i 15-20 år och ingen har frågat oss företagare eller grannar vad vi tycker, säger Tomas Janson, som tillsammans med sin fru Marion driver tandläkarmottagning samt en psykoterapimottagning.

De är oroliga för att det nu ska bli för mycket asfalt i de centrala delarna av Sandviken och anser att de flesta av de kapade lindarna och lönnarna var i gott skick.

– Personal och patienter upplever det som en stympning. Det måste ha gått att bygga en cykelbana utan detta skövlande, säger Tomas Janson.

Även Ola Edström, förvaltningschef vid bygg- och miljöavdelningen ställer sig lite frågande till fällningen.

– Det är aldrig roligt när träd tas ner och det blir en annan stadsbild. Men ibland när förändringar görs så måste träd plockas ner. När stadsarkitekten kommer tillbaka från semestern ska vi titta närmare på det här, säger han.

Fällningen var planerad och orsaken är att cykel- och gångbana ska byggas mellan Hyttgatan och Plangatan. Målet är att det ska bli en sammanhängande väg för cyklister och fotgängare mellan centrum och Stadsparken.

– Vissa av träden var i riktigt dåligt skick och de spred sig så att asfalten sprack. Vi kommer att plantera nya träd på Torggatan. Men jag kan inte svara på hur många träd det blir. Jag har även full respekt för att det här kan vara känslomässigt för flera personer, säger Kent Byman, informationschef på Sandviken Energi, som sköter delar av gatuförvaltningen.

Arbetet pågår under hela sommaren och beräknas vara klart i oktober. Ett 60-tal nya parkeringar ska byggas och busshållsplatsen vid Odengatan ska handikappanpassas.