Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fälls i HD för falska bensinkort

Att tillverka falska bensinkort är urkundsförfalskning. Det slår Högsta Domstolen fast i en dom mot en 29-årig Gävlebo. Men domstolen var inte enig.

Annons

Gävlebon dömdes i hovrätten till skyddstillsyn och 180 timmars samhällstjänst. Han överklagade och ville att Högsta Domstolen skulle avgöra om det är urkundsförfalskning att tillverka bensinkort och förse dem med kortnummer så att det såg ut i kortläsaren som om korten kom från OKQ8, trots att korten inte ser ut som äkta bensinkort.

Ja, anser HD. Det spelar ingen roll att korten måste dras genom läsaren för att man ska kunna se vem som ska ha givit ut dem. Därför handlar det om urkundsförfalskning.

Två av domstolens ledamöter håller inte med. De menar att det är uppenbart att korten är falska eftersom det inte finns någon text på dem som säger att de skulle komma från OKQ8.

29-åringen tillverkade mellan 300 och 400 kort, som skulle användas i parkeringsautomater. Biljettkostnaden fakturerades sedan till andra kortinnehavare eller till bensinbolaget.

Han ska också drygt betala en halv miljon kronor i skadestånd till bensinbolaget, som fick kreditera de lurade kortinnehavarna. En kompanjon som hjälpt till att sälja falska kort dömdes för medhjälp till bedrägeri och 10 000 kronor i skadestånd. Hans dom prövades inte av HD.