Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falska fakturor för miljoner

GÄVLEGävleföretagaren misstänks för att ha skrivit falska fakturor till sitt eget bolag för minst två miljoner kronor. Han ska även ha slarvat med bokföringen.

I går inleddes rättegången mot den 58-åring som i början på mars åtalades för grovt bokföringsbrott. Under rättegången framkom helt nya uppgifter som han inte berättat för någon annan tidigare.
Det var en mycket pressad man som hördes i tingsrätten.

Förvirrad bokföring
Företagets bokföring tycks ha varit lika förvirrad som hans försök att förklara exempelvis hur ett reparationsarbete på dotterns bostad kunde betalas av företaget. Han har även låtit bolaget bekosta reparationer på sin egen bostad (som är skriven på hustrun).
Sommaren 1999 gick mannens företag, som sysslade med brandsäkerhet, i konkurs med skatteskulder på 5,7 miljoner kronor.
Från 1997 till konkurstillfället misstänks företagaren ha åsidosatt bokföringen i sitt företag. De sista månaderna ska han helt ha struntat i bokföringen.
58-åringen erkänner bokföringsbrott av normalgraden. Enligt honom slarvades det med bokföringen eftersom han ofta var bortrest i Ryssland. Där hade han och två ryska företag fått ett gigantiskt uppdrag, värt 33 miljoner kronor, i ett nybyggt köpcenter.
- Bolaget var alldeles för litet för den här verksamheten, sade åklagare Mikael Hammarstrand och får medhåll av 58-åringen.
Under rättegången talade den misstänkte länge och gärna om bolagets verksamhet. Men han hade sämre intresse, minne och kunskaper när det gällde det ekonomiska.

Speciellt konto
En kvinna hade anställts av företaget för att sköta bokföringen. De kostnader som hon inte visste var de kom ifrån satte hon upp på ett speciellt konto. I bokslutet sattes detta kontot upp på bolagets tillgångssida eftersom summan sågs som en skuld som 58-åringens hade till bolaget. Mot slutet uppgick skulden till 6,4 miljoner kronor.
- Jag påstår att det är mycket, sade Mikael Hammarstrand.
Mannen misstänks även för att ha skrivit falska fakturor till sitt eget företag för två miljoner kronor.
Han erkänner delvis, men säger att bluffakturorna inte uppgick till mer än drygt 358 000 kronor.
Han fick räkningar från sina ryska samarbetspartners via e-post. E-breven skrev han ut på lite flottare papper och signerade slutligen med avsändarens namn.
- Vi hade kommit överens om att jag fick göra det, sade 58-åringen och hävdade att det därmed inte rörde sig om falska fakturor.
När åklagaren undrade varför 58-åringen inte kunde ta emot räkningarna vid något av sina 55 besök i Ryssland svarade han att det inte fanns tid för sådant.
De fakturor som han förfalskade rörde sig, enligt 58-åringen exempelvis om reparationer av privatbostaden. Enligt honom hade han ändå rätt att ta ut även dessa pengar eftersom han väntade på en summa pengar, 650 000 kronor, från sina samarbetspartners.

Lägga undan pengar
När han och hans samarbetspartners hade fått igenom avtalet värt 33 miljoner kronor kom de, enligt 58-åringen, överens om att lägga undan 650 000 kronor för att kunna fortsätta med verksamheten i Västeuropa.
Dessa pengar skulle föras över till 58-åringen privat.
- I Ryssland litar man mer på privatpersoner än på banker och bolag, hävdade 58-åringen, samtidigt som han påstod att det är vanligare med muntliga löften än med skriftliga och ytterst ovanligt med kvitton.
- Det är en myt som han vill att du och jag ska gå på, sade åklagaren till GD under pausen. Det är klart att man har kvitton även i Ryssland.
På grund av dessa 650 000 kronorna, som han dock aldrig hann få, tyckte 58-åringen att han hade rätt att låta bolaget betala hans privata utgifter. 58-åringen har aldrig tidigare nämnt den stora pengasumman för polis och skattemyndighet. Åklagaren undrade varför man skulle tro på de uppgifterna nu.
- Det är lätt att vara efterklok, sade 58-åringen.
Rättegången kommer att pågå minst en dag till.


MARIAM NARAGHI
026-15 96 31
mariam.naraghi@gd.se