Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familj i Gävle trakasseras för att de är kristna – kan leda till dotterns död

Familjen har redan förlorat två barn på grund av en genetisk dödlig sjukdom. Nu riskerar också deras yngsta dotter att dö på grund av trakasserierna som familjen utsätts för.

Annons

David och Sara heter egentligen något annat. Men för deras säkerhet har vi bytt ut namnen.

De bor i en Gävlestadsdel med sina tre barn. På byrån i hallen står fotografierna på barnens två döda syskon.

David visar ett brev som en läkare skrivit till Gavlegårdarna om att deras boende inte är bra för den yngsta dottern. Hon bär på samma allvarliga sjukdom som sina döda syskon.

"Sjukdomen kan medföra plötsligt insjuknande i svåra neurologiska symtom som utan behandling kan fortskrida till livshotande tillstånd. Insjuknanden och försämringar kan utlösas av infektioner, trauman eller annan stress mot kropp och sinnen"

Under en längre tid har barn i åldrarna åtta till tretton år kastat ägg och sten mot deras balkong och fönster. På vintern snö genom brevinkastet.

Läkaren fortsätter.

"Omgivningen orsakar i många avseenden stor stress för familjen, även barnen påverkas med oro, sömnsvårigheter etc."

David visar bilder på fönstret till dotterns rum. Det krossades i vintras när en stor sten kastades in och en stor glasbit landade bredvid henne.

- Det var mitt i natten. Hon skrek och grät, säger han.

– Efter det försökte jag prata med dem och bjöd hem dem till oss. Drick lite te så kan vi prata om vad era problem med oss är. De skrattade och sa att det inte var de som gjort det, säger Sara.

Sex gånger om dagen måste dottern ta sin medicin. David och Sara fruktar att det ska sluta på samma sätt som för hennes syster.

– Hon blev sjuk men ambulansen kunde inte komma i tid. Det tog 30 minuter innan hon var på sjukhuset och under den tiden dog hon. Doktorn sa att hon kanske hade kunnat räddas om hon fått vård snabbare, säger Sara.

Tårarna rinner när minnena kommer.

Ofta står de som trakasserar nedanför balkongen och ropar sonens namn som är typiskt kristet från Mellanöstern.

– När vi sedan inte svarar på några gånger så kastar de sten upp på balkongen. De hatar oss för att vi är kristna. Det innebär inte att de kommer till oss och säger det. Men de beter sig som att de hatar oss. De är rasister mot ickemuslimer, säger David.

Balkongen har flera fläckar från de kastade äggen. Ovanför fönstret sitter fasttorkat skal. David visar bilderna från tidigare sten- och äggattacker. Två gånger har fönstret gått sönder.

- När vi firade jul såg de julgranen genom fönstret. Då kastade de sten och ägg samtidigt som de ropade merry christmas, säger David.

Han har försökt prata med föräldrarna till dem som trakasserat, men de har bara försvarat sina barn.

Utanför leker sonen. Han har flera kompisar, många muslimer, som står upp för honom och skyddar honom. Men det är inte alltid de finns i närheten.

Två gånger har han blivit fasthållen och slagen med motiveringen att han skulle vara jude. Första gången sprang han hem gråtande och frågade sina föräldrar vad jude var för något.

– Där vi bodde i Mellanöstern delade vi aldrig in varandra i olika grupper beroende på om man var kristen eller muslim. Men så är det här i Sverige, säger Sara.

Gavlegårdarna har pratat med några av de som trakasserat men det har inte hjälpt. David och Sara har gjort sex polisanmälningar som inte lett någonstans. Peter Jernqvist på Gävleborgspolisen säger att dessa typer av trakasserier är svåra för dem att utreda.

– I och med att de är så unga och inte straffmyndiga så blir det ett problem för oss. Förmodligen så har vi skickat det vidare till socialtjänsten, säger han.

Har du hört om liknande trakasserier i Gästrikland?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Det är inget jag reflekterat över eller blivit uppmärksammad på, säger Peter Jernqvist.