Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeföretag får nobben

Många småföretag hotas av nedläggning vid nästa generationsskifte, då få är beredda att ta över. Endast tre av tio företag kommer att övertas av familjemedlemmar, enligt en rapport från Företagarna.
– Det måste bli mer lockande att investera i småföretag, säger Torsten Gustafsson från Gävle Tråd AB.

Den stora kullen av 40-talister är på väg mot pension. Runt 40 procent av småföretagarna i Gävleborgs län planerar ett ägarbyte eller generationsskifte inom tio år. Endast tre av tio företagare tror att bolaget kommer att stanna inom familjen, medan 29 procent tror att företaget säljs till en extern ägare. I åtta procent av fallen kommer företaget troligen att läggas ner trots att ekonomin kan vara god.

– Faran ligger inte i att företagarna drar sig tillbaka utan i att ingen tar över. Företag kan komma att läggas ner. Andra kan köpas upp och flyttas från regionen, säger Thomas Wanke, regionchef på Företagarna.

Företagarna efterlyser nu bland annat ett förenklat regelverk. Genom att göra reglerna mer lättförståeliga ska fler ta steget och satsa på företagande. Dessutom föreslås förbättrad information om fördelarna med entreprenörskap, inte minst till skolelever.

Gävle Tråd AB, som tillverkat rullar för koppartråd, sålde nyligen sina maskiner till ett italienskt företag och avslutade därmed sin produktion. VD:n Torsten Gustafsson vill se förändringar som gör småföretagen mer attraktiva för investering lokalt och nationellt.

– Det måste till politiska reformer som lättar på beskattningen av småföretag. Dels borde det vara billigare att nyanställa, dels borde det vara lägre skatter när någon vill investera. Det är för lite pengar att tjäna i dag för att folk ska vara intresserade, säger han.

I och med lågkonjunkturen undersöker fler möjligheterna att investera i företag, enligt Eva Holmberg-Tedert på Arbetsförmedlingen. Men ofta händer inget.

Ett problem är den bristande kontakten mellan potentiella investerare och företagen.

– Vi vill se till att folk hittar ett företag som passar. Det gäller att para ihop rätt företag med rätt person, säger hon.

Ett alternativ framöver kan vara att erbjuda praktik på olika företag. På så sätt kan personen bekanta sig med företag och branscher och se vad som passar, förklarar hon.