Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeföretag i fara

Runt 40 procent av småföretagarna i Gävleborgs län planerar ett ägarbyte eller generationsskifte inom tio år. Endast tre av tio företag kommer att övertas av familjemedlemmar, enligt en rapport från Företagarna. I många av fallen hotar nedläggning då ingen är beredd att ta över.

Annons

– Det måste bli mer lockande att investera i småföretag, säger Torsten Gustafsson, från Gävle Tråd AB.
Den stora kullen av 40-talister är på väg mot pension. Av företagarna i Gävleborg som planerar ett ägarbyte är det endast 30 procent tror att företaget kommer att stanna inom familjen. I 29 procent av fallen väntas företaget säljas till en extern ägare, medan 25 procent inte vet vad som kommer att hända. I åtta procent av fallen kommer företaget troligen att läggas ned.
- Faran ligger inte i att företagarna drar sig tillbaka, utan om ingen tar över. Företag kan läggas ned, eller köpas upp och flyttas från regionen, säger Thomas Wanke, regionchef på Företagarna.
Gävle Tråd AB, som tillverkat rullar för koppartråd, sålde nyligen all produktion till ett företag i Italien. VDn Torsten Gustafsson efterlyser förändringar för att göra småföretagen mer attraktiva för investering lokalt och nationellt.
– Det måste till politiska reformer som lättar på beskattningen av småföretag. Dels borde det vara billigare att nyanställa, dels borde det vara lägre skatter när någon vill investera, säger han.