Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjehem får kritik

Hammarby Familjebehandling får kritik av länsstyrelsen för brister i dokumentationen.
HVB-hemmet saknar även rutiner för att förebygga och hantera övergrepp som kan drabba barn.

Under 2007 och 2008 har landets länsstyrelser haft regeringens uppdrag att granska privata hem för vård eller boende, HVB, som tar emot barnfamiljer.

Hammarby Familjecenter vänder sig till vuxna personer med missbruksproblem. Även barnen får följa med under behandlingstiden och gå på dagverksamhet eller förskola.

Länsstyrelsen i Gävleborg har inriktat sin tillsyn på barnens situation.

Av granskningen framgår att det finns stora brister i dokumentationen kring de inskrivna. I de fem familjeakter som myndigheten gick igenom fanns löpande anteckningar, men inte allt som borde finnas. Ofta saknades utredningar, placeringsbeslut och vårdplaner, vilket kan få konsekvenser för den enskildes rättsäkerhet.

Länsstyrelsen kritiserar även att rutinerna brister när det gäller att förebygga olika former av övergrepp som kan drabba inskrivna barn. Det saknas också riktlinjer för hur personalen ska agera vid misstanke om övergrepp.

Hemmets föreståndare Agneta Markström berättar att bristerna redan är på väg att rättas till.

– Självklart tar vi till oss kritiken och gör de förbättringar som krävs. Att vi gjort fel kan lite förklaras med att när jag tog över chefskapet här så körde vi på i gamla spår. Jag fick inga direkta riktlinjer. Men nu ska det bli ändring på det, säger hon.