Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Familjen har fått leva skitsnålt"

Tord Wallén var alkoholist och hade en skuld på nästan en halv miljon kronor. Nu är han nykterist och skulderna är betalda till sista öret.

– Jag har levt ett skitliv i fyra år, särskilt barnen har blivit lidande, säger han.

Annons

För drygt fyra år sedan var Tord Wallén, 43, skuldsatt över öronen. Kronofogden och flera inkassoföretag jagade honom med blåslampor.

– Totalt rörde det sig om 485 000 kronor säger han.

Han berättar att de mesta av skulderna handlade om underhållskulder som han drog på sig efter att ha blivit arbetslös på 90-talet.

– Jag hade två barn i en tidigare relation. Hur mycket jag skulle betala för barnen räknades tillbaka på vad jag tjänade tre år tidigare. Det blev 2 800 kronor i månaden. Men jag hade ju knappt några inkomster. Jag kunde inte få ihop det. Det var nu jag började missbruka alkohol och droger.

Han drog också på sig skulder till Gavlegårdarna för obetalda hyror.

Från början rörde det sig om 12 000 kronor.

– Men räntor och avgifter lades på och till sist var jag uppe i 48 000 kronor.

För fem år sedan slutade han dricka alkohol. Strax efteråt tog han också tag i skulderna och gjorde en avbetalningsplan med fordringsägarna.

Nu är skulderna nere på noll. Men att ta sig dit har inte varit någon enkel match.

– Jag fick hjälp och stöd av Familjeslanten. Varje månad har 10 000 kronor dragits från lönen. Familjen har fått leva skitsnålt i drygt fyra år. Barnen har blivit lidande. Vi har inte kunnat åka på semester och det är väldigt sällan vi kunna köpa presenter till dem. Men för min familj har det ändå varit lättare än för många andra eftersom både jag och min fru har ett jobb.

Speciellt en sak gjorde att han härdade ut med att leva så knapert.

– Moroten har varit att se hur skuldberget minskat och det funnits en bortre gräns som hela tiden närmat sig.

I dag sitter han i styrelsen för Familjeslanten och kallar sig själv för nykter alkoholist.