Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen Sundberg viger sommaren åt fisket

Galonbyxor, en påk och förhoppningar om fiskelycka. Med det styr Håkan Sundberg båten mot laxfällorna i Gåsholma.
– Frihet under ansvar, det är så jag vill beskriva mina arbetsförhållanden som fiskare, säger han

Från en karg motorväg till lummiga skogsvägar, faluröda hus och böljande vatten. En kort avstickare från Axmarby ligger Gåsholma Fisk och Sommarcafé beläget utmed kusten.

Morgonen är ung men familjeföretagets far och son Sundberg har varit vakna sedan länge.

– Klockan styr inte när vi börjar på morgonen, vi måste rätta oss efter väder och vind istället, säger Håkan Sundberg och torkar av händerna från fiskrester.

Det ryker och bolmar från fiskröken där han står och förbereder den lax och sik som senare ska upp till caféet. I tjugofyra år har Gåsholma Fisk och Sommarcafé drivits av familjen som också bor ett stenkast därifrån. Nu är det ungefär två veckor kvar av fiskeperioden

– Laxfällorna har legat i havet snart två månader, men nu börjar laxfisket lida mot sitt slut för säsongen, säger Håkan Sundberg

Han gör sig redo för att håva in dagens fiskfångst genom att dra på sig hängselbyxor i galon och ett par rejäla stövlar.

– Det brukar bli ganska blodigt, säger han.

Med en liten utombordare styr han mot öppet hav. Medan motorn går berättar Håkan om hur han som, trettonåring flyttade med sin familj till Gåsholma. Fiskeintresset smittade av sig från sin far som, precis som honom, fick upp ögonen för fiske i unga dagar. På den tiden var det många fler både fiskare och fiskar.

– Unga fiskare finns knappt kvar längre. Det är tråkigt att säga det, men yrket är helt klart på väg att dö ut här i trakten, säger han.

Håkan vittnar även om ett minskat antal fiskar i havet och olönsamhet i yrkesfisket.

– Man kan se på det utifrån många aspekter. Jag upplever att byråkrati och brister i systemet som att tillåta att trålfiske bedrivs på för små hav har en negativ inverkan, säger han

Fiske är ett säsongsbetonat arbete som ofta kräver annan sysselsättning under resterande delar av året.

– Jag arbetar som plåtslagare annars, men från maj till augusti ägnar jag mig helhjärtat åt fisket, säger Håkan.

Det krävs en hel del pengar, arbete och engagemang under fiskens färd från havet till caféet och i sin tur till kunden.

– Jag åker ut på havet varannan dag ungefär, men jag skulle aldrig klara mig utan uppbackning av pappa för att hinna med. Det skulle vara tufft att sköta sex stycken fällor på egen hand, säger han.

Väl framme vid laxfällan drar han igång en kompressor som pumpar upp burarna ur vattnet. De reser sig ur vattnet likt jättestora cylinderformade odjur.

– Titta, vi har fått en lax och en havsöring, men siken slänger vi tillbaka, den är för liten.

Han öppnar luckan till buren och ner rasar de två fiskarna i båten.

– Ge mig påken! säger han och ger laxen ett kraftigt slag över nacken

Med en fångst på 8,5 kilo lax och 5,3 kilo havsöring återvänder vi hemåt.

För tio år sedan använde sig familjen Sundberg av vanliga fiskenät. Men efter stora problem med att sälen åt upp fisken byttes näten ut mot så kallade "push up-fällor". Dessa är gjorda så att sälar inte kan ta sig in i dem och äta upp fångsten.

– Även om laxarna blir mindre till storleken med fällorna måste vi ha dem, annars plockar sälarna laxen rakt av, säger han

Ibland händer det att sälarna fastnar i fällorna ändå och då skickas dem till Naturhistoriska riksmuseet. Där undersöks de för att följa sälarnas hälsotillstånd i Östersjön.

– I år har det varit ovanligt lite säl, men det brukar tyvärr bli värre på sensommaren, säger han

Väl framme vid bryggan står Håkans pappa, Rolf, och tar emot oss. Han väger fisken redan i båthuset och traskar sedan iväg mot rökeriet med fisken i en hink.

– Pepparlaxen är mest populär säger Rolf och fixar i ordning ett färdigrökt parti med pepparlax.

Tillgången på fisk varierar mellan arterna: Laxen går ständigt upp och ner, siken har minskat och abborrarna ligger på en konstant nivå enligt Rolf.

– Förra veckan fick jag 150 kilo strömming och det är inte fy skam, säger Rolf.

Fisksäsongen är kort men familjen Sundberg håller ångan uppe även på vintern.

– Vi brukar frysa in en del fisk för att sälja på julmarknaden i Högbo och i Axmar hytta, säger Håkan