Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjens garage jämnat med marken

Garaget vid familjen Reldins gård jämnades med marken i går morse. Naturvårdsverket hade beordrat rivningen.

– Garaget ligger i ett naturreservat, säger handläggaren Ulrika Wahlström som förklaring.

Annons

I går morse kom en grävskopa och rev garaget som Tobias Reldin tänkt ha till en ”amerikanare” och skotrar. Efteråt återstod bara plankstycken och flisor som lastades i en container.

Polisen var också på plats och tog upp en anmälan.

Det var Tobias morfar som anmälde Naturvårdsverket för att ha gjort intrång med en grävmaskin på ett naturvårdsområde.

– Får man inte klippa gräset med maskin i naturreservat så får man väl heller inte riva hus med maskiner, säger Tobias Reldin.

Han och hans fru Diana köpte huset nära Kungsberget för några år sedan. Annonsen visade att ett garage ingick i köpet och hörde till fastigheten.

Samma information fick de av säljaren och mäklaren inför köpet.

– Även personen som byggde garaget en gång säger att det tillhör gården, säger Tobias Reldin.

Garaget byggdes 1957, var på 24 kvadratmeter och låg vid vägen intill deras gård. Ända sedan garaget uppfördes har det använts av de som bor på gården.

– Efter 50 år borde det nästan vara hävdbundet, säger Tobias pappa, Rory Löfgren.

Men kort efter köpet fick Tobias veta att garaget var utsatt för rivningshot. Därför vågade han inte ta det i bruk.

Så ringde Naturvårdverket upp honom och sa att huset definitivt måste rivas eftersom det ligger i ett område som i våras blev naturreservat.

– Jag var övertygad om att garaget blev mitt vid köpet. Men vi skrev inget avtal och ingenting om servitut, säger Tobias Reldin.

Ulrika Wahlström handlägger ärendet hos Naturvårdsverket. Hon säger att det inte spelar någon roll vad mäklare säger och att marken juridiskt tillhör Naturvårdsverket.

– Garaget ligger på vår mark. Vi köpte fastigheten år 2005 och tar hänsyn till vad som står i kontraktet. Säljaren, en privatperson, intygade för oss att det inte finns några nyttjanderätter, inga servitut, på garaget. Tobias fick möjlighet att flytta på garaget och det har han inte gjort.

Tobias Reldin säger:

– Jag fick ett ultimatum: Ta bort huset eller riv. Men vem ska bekosta en flytt av byggnaden? Jag tyckte inte att jag skulle behöva stå för det.

Annons