Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjepolitik: Moderaternas befängda förslag utan barnperspektiv

Under mandatperioden 2014-2018 har den socialdemokratiskt ledda regeringen tagit flera steg för att stärka samhället och göra livet tryggare för folk. Målet är alltid ett jämlikt samhälle där medborgarna har goda förutsättningar att leva ett bra liv. Det finns mycket mer att göra, skriver Elin Lundgren och Ingrid Hedin Amrén.

Annons
Elin Lundgren, S.

Familjepolitiken är ett viktigt område där socialdemokraterna drivit på, och lanserat nya förslag för kommande mandatperiod.

Socialdemokraterna vill införa en familjevecka – en möjlighet för barn att kunna vara hemma med förälder under lov- eller studiedagar. Vi vill också se en modernare familjeförsäkring, anpassad till stjärnfamiljer. Taket i den tillfälliga föräldrapenningen (sk vabb) behöver höjas för att det inte ska vara för kostsamt att vara hemma med sitt barn när hen är sjuk.

I dagarna röstade riksdagen igenom att även bonusföräldrar ska kunna ta ut föräldrapenning. Våra trygghetsförsäkringar måste vara anpassade till det moderna samhället.

Tidigare under mandatperioden har den S-ledda regeringen beslutat att höja grundnivån i föräldraförsäkringen. Reformen stärker ekonomin i familjer med låga inkomster. Eftersom kvinnor tar ut 90 procent av all föräldrapenning på grundnivå bidrar den också till att stärka kvinnornas ekonomi. Vi har också höjt flerbarnstillägget, höjt barnbidraget med 200 kr/månaden samt höjt underhållsstödet för ensamstående tonårsföräldrar.

Föräldraförsäkring, sjukförsäkring och arbetslöshetsersättningar är försäkringssystem som vi alla bidrar till och alla i behov ska ha rätt till. Det är sådana försäkringar som bygger ett tryggt och starkt samhälle.

Det absolut viktigaste i ovanstående förstärkningar av föräldraförsäkringen är barnperspektivet. Vårt mål måste alltid vara att verka för jämlika uppväxtvillkor och alla barns rätt till en trygg barndom. Något en kan tro att i princip alla partier i Sveriges riksdag är överens om.

Nyligen presenterade företrädare för Moderaterna hur de vill utveckla och därmed avveckla föräldraförsäkringen. Det handlar om att föräldraförsäkring bara ska kunna tas under barnets första levnadsår och att en karensdag ska införas vid vab.

Det är ett befängt förslag utan barnperspektiv. Sjuka barn ska självklart vara hemma med en förälder. Det finns ingen anledning att göra det svårare och otryggare för barn i familjer med låg inkomst. Förslaget kan inte annat än att ses som att straffa familjer för att deras barn är sjuka.

Om fler föräldrar drar sig för att stanna hemma med sina sjuka barn kommer det dessutom få förödande konsekvenser för förskolorna. Fler smittor kommer att spridas till andra barn, vårdnadshavare och personal, vilket självklart inte bara blir kostsamt för individerna utan för samhället i stort.

Det enda positiva med Moderaternas förslag är att de gör det ännu tydligare för väljarna vilka skiljelinjerna i svensk politik är. En arbetslinje in i absurdum som straffar sjuka – eller ett tryggt samhälle där människor orkar, kan och vill bidra.

Ett enkelt val skulle vi säga.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot i civilutskottet

Ingrid Hedin Amrén, S

ordförande S-kvinnor Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons