Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för kaffetjuvar

GÄVLETvå av de tre männen som stulit 20 ton kaffe för 1,2 miljoner kronor fick höga fängelsestraff.

En 21-årig man dömdes till ett års fängelse, en 38-årig man till två års fängelse och en 28-årig man dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst i 200 timmar. De ska även betala ett skadestånd på sammanlagt 350000 kronor.
Historien om stölden skulle kunna vara tagen ur en halvdassig deckarkomedi. Kanske var det därför som 38-åringen satt och småskrattade för sig själv flera gånger under gårdagens rättegång.

Ren slump
Hur stölden egentligen gick till är inte helt utrett, men enligt de tre männen träffades de på Schenkers område på Utmarksvägen av en ren slump under natten mellan den 9 och 10 februari. Det här är deras version:
21-åringen och 28-åringen är kompisar och bor i Gävle. Lördagskvällen före stölden träffades de hemma hos 21-åringen för att titta på OS. Vid niotiden på kvällen gav de sig ut för att köpa cigaretter. De gick förbi Schenkers område där de hade hört talas om att det brukade stå kaffelaster över helgen. Båda tänkte att de kunde bära med sig lite hem för att sälja.
- Jag vet folk som har varit där och snott kaffe, det finns många hål i staketet, berättade 21-åringen för rätten.

Alla letade kaffe
Männen gick utanför staketet, som var uppklippt här och var.
- Det var då som vi träffade 38-åringen, berättade 28-åringen. Först trodde vi att han var en vakt. Han trodde att vi var vakter och slängde sig under en lastbil.
Men så började de tre männen prata med varandra på var sin sida om stängslet och det visade sig att alla letade kaffe.
Dagen innan hade 38-åringen blivit uppringd av en person som han är skyldig 100 000 kronor. Uppringaren berättade om kaffelasten och sa att om 38-åringen fixade hem den så skulle skulden vara reglerad. Innan dess hade 38-åringen, hans fyra barn och fru blivit hotade på grund av skulden och 38-åringen kände att han inte hade något val.
Enligt egen uppgift är hans bil stulen, därför tog han det enda fordonet han hade vid tillfället: en lastbil. Under tiden 38-åringen körde hemifrån Mariefred tänkte han att det måste vara något "hokuspokus" med uppgifterna om den stora kaffelasten.
- Jag trodde att ingen lät ett släp stå med så värdefull last över helgen.

Letade och hittade
Efter en stunds letande hittade de tre männen ett lastbilssläp fullastat med kaffe.
De yngre killarna ville fortfarande bara sno var sin låda som de själva kunde bära därifrån. Det var då som 38-åringen berättade om sin plan: att stjäla lastbil plus kaffe, värt sammanlagt 1,8 miljoner.
Han hade sin mindre lastbil stående utanför området. Gävleborna kunde väl följa efter i hans lastbil medan 38-åringen själv körde den stulna lastbilen?
- Vi var ju lite skeptiska till en början, sa 28-åringen. Särskilt eftersom ingen av oss har körkort.
Men till slut kom de överens och 38-åringen övningskörde några varv med 21-åringen.
Medan gävleborna väntade en bit utanför Schenkers område bröt 38-åringen upp låset på grinden, tjuvkopplade lastbilen och körde därifrån.

Hade mobilkontakt
De yngre männen följde efter på någon kilometers avstånd, de hade mobilkontakt med 38-åringen. I Årsta lastade de tre om kaffet från släpet till 38-åringens bil. De fick plats med ungefär hälften av kaffelasten som 38-åringen lämnade på en plats som han och skuldindrivaren hade kommit överens om. Resten fick stå kvar i Årsta, där polisen senare hittade stöldgodset.
De yngre männen fick 60 000 kronor att dela på. Enligt 38-åringen betalade han ur egen ficka "för att det tyckte han att de var värda".
Hur mycket åklagaren än försökte kunde han inte få någon av männen att säga att någon av dem ens knystat om ersättning när 38-åringen övertalade 21-åringen och 28-åringen att genomföra stölden tillsammans med honom. En av gävlebornas advokat hävdade i sin slutplädering att hans klient bara hade en "from förhoppning om en peng".
Advokaterna pläderade för att brottets taffliga utförande borde mildra påföljden. Trots det beslutade tingsrätten att 38-åringen, som förekommer 29 gånger i belastningsregistret, och 21-åringen, som har utfört fem brott tidigare, skulle få fängelse.
28-åringen dömdes till skyddstillsyn på grund av att han har en mindre brottslig bakgrund.

MARIAM NARAGHI