Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för mordbrand

SANDVIKEN
Sandvikens tingsrätt dömde på torsdagen en 30-årig sandvikenbo till sex års fängelse för grov mordbrand och försök till grov mordbrand.

Huvudrättegången var redan den 6 juni, men rätten beslutade då att mannen skulle genomgå en stor rättspsykologisk undersökning.
I det svaret från rättspsyk i Huddinge visar att 30-åringen har en psykisk störning, men inte så pass allvarlig att det skulle behövas medicinsk behandling och särskild utskrivningsplan.
Det var den 28 april som mannen först tände på en lägenhet vid Smassens väg 35 c i Sandviken. En lägenhet som blev totalförstörd och grannar lyckades i sista stund få ut en sovande person ur lägenheten.

Drogpåverkad
Samma kväll försökte mannen tända eld i en lägenhet på Blodriskegränd 10, men den här gången fungerade inte cigarettändaren.
Mannen själv var vid tillfället påverkad av droger och alkohol och har inget minne av kvällen.
30-åringen var inte nöjd med den rättspsyologiska undersökningen.
- Min klient vill ha ett yttrande från Socialstyrelsen, menade försvarsadvokat Bengt Hennel.
Något som chefsåklagare Mikael Hammarstrand bestred.
- Utredningen är gjord enligt gällande regler, menade Hammarstrand och det gick också tingsrätten på. 30-åringen hade för övrigt flytt i samband med undersökningen, men sökte snabbt upp polis och överfördes till psyket igen.

Minimistraff
Tingsrätten sa i sin dom att det genom vittnesförhör och bevisning är fastslaget att 30-åringen är den skyldige. Att båda brotten är gjorda i tättbebyggda områden där det fanns risk för att elden skulle sprida sig. Det fanns också personer i lägenheterna.
Åklagaren hade yrkat på sju års fängelse, men rätten nöjde sig med ministraffet sex år.
Tingsrätten biföll också kvinnan i den helt utbrända lägenheten 89 000 kronor i skadestånd och 11 000 kronor till en inneboende. Sandvikenhus skadestånd på närmare 60 000 kronor bifölls också, medan den som bodde i lägenheten på Blodriskegränd tilldömdes 5 000 kronor för kränkning.

JÖRGEN LARSSON