Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för smugglare

SANDVIKEN
Det blev två års fängelse för den 28-årige sandviksbo som åtalats för inblandning i den stora smuggelhärvan i Gästrikland och Dalarna.

Hans kumpan, en 49-årig man från Krylbo, fick ett och ett halvt års fängelse.
De båda krävs dessutom på mer än tre miljoner kronor i skadestånd.
Det var i februari i år som polisen avslöjade ligan som tillsammans ska ha hanterat sammanlagt 25 000 liter smuggelsprit.
För en tid sedan hölls rättegång vid Falu tingsrätt.

Erkände smuggling
Den 28-årige sandviksbon erkände att han hanterat smuggelsprit, men inte att det skulle vara grovt brott. Detsamma gällde hans 49-årige kumpan.
Men Falu tingsrätt gick alltså inte på den linjen.
När dom meddelades i går blev det klart att båda döms till fängelse för grov olovlig befattning med smuggelgods.
Enligt tingsrättens bedömning har brotten så pass högt straffvärde att annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga för någon av de båda tilltalade.
Vid straffmätningen beaktar tingsrätten att den hantering av sprit som sandviksbon stått för har varit tämligen omfattande och av närmast fabriksmässig karaktär.

Svår sjukdom
49-åringen har dålig hälsa på grund av en svår sjukdom, något som tingsrätten tagit hänsyn till. Han har därför dömts till ett och ett halvt års fängelse.
Sandviksbon har däremot dömts till två års fängelse.

Stort skadestånd
Förutom fängelsestraffen måste de båda också betala stora summor pengar till staten för uteblivna skatter och avgifter.
Det sammanlagda värdet på spriten beräknas till cirka 8,9 miljoner kronor.
49-åringen ska enligt tingsrättens beslut betala närmare 1,7 miljoner kronor och sandviksbon ska betala knappt 1,5 miljoner kronor.
En tredje person, en man från Gävle, är fortfarande häktad i sin frånvaro - även han misstänkt för inblandning i smuggelhärvan.

Karin Bergkvist
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se